DK Indkøb
Design-klodser erstatter grim beton som terrorsikring
På hver betonklods sidder et beslag. Betonklodserne kan altså sættes sammen og dermed øge vægten, så terrorsikringen vejer op til 1,3 tons. Derudover vil klodserne folde sig rundt om køretøjet, hvis man kører ind i dem.
Foto: Randers Kommune / Fårup Beton

Design-klodser erstatter grim beton som terrorsikring

Randers vil af med rå betonklodser som terrorsikring og prøver nye løsninger af under festuge.
8. AUG 2019 13.11

RANDERS: Terrorsikring er et krav, men det behøver ikke være grimt.

Når store events, som fx Randers Festuge, løber af stablen den kommende uge, er det ikke bare musikprogrammet, der skal spille, men også sikkerheden omkring arrangementet generelt.

Nogle gange bliver det løst med en parkeret lastbil fyldt med sand eller ved at benytte afspærring beregnet til vejarbejde. Lastbilen er stor og virker som en mur for eventuelle terrorhandlinger, afspærringsmateriel er ofte ramponeret og udstyret med skilte - kønt er det ikke, kan de fleste vist blive enige om.

Derfor afprøver man i Randers Festuge i år en ny løsning med flere funktioner i form af et modulsystem, som på en gang sikrer områder med mange mennesker og giver noget pænere at se på. Og mulighed for et hvil.

Brian Knudsen, Fårup Beton, fik ideen under en tur til New York, hvor gader var spærret af ramponerede motorvejsværn. Hjemme igen tog han kontakt til Randers Arkitekten, som satte form på.

Resultatet er forskellige moduler i armeret beton, der kan sættes sammen ved hjælp af beslag. Det kan være et eller to bænk-moduler, en blomsterkumme og et kvart-sving. Jo flere der indgår, jo større bliver gennembrydningskraften og dermed sikkerheden. Modulerne kan sættes sammen som en perlekæde, og bliver den påkørt, vil den folde sig rundt om køretøjet.

- Det handler ofte om at lave fartdæmpende løsninger, og der er modulerne fra Fårup Beton en rigtig god løsning, da de er anvendelige bl.a. som bænke og bidrager til at forskønne byrum under store events, siger eventchef Mette Bertelsen, Randers Eventsekretariat.

Fremadrettet vil Randers Kommune gerne benytte sig af den nye terrorsikring. Men det er en stor investering, og derfor køber de nogle stykker af dem ad gangen.

 MG

https://www.dkindkob.dkartikel/design-klodser-erstatter-grim-beton-som-terrorsikring