DK Indkøb
Mobile robotter sparer penge på sygehusene
Foto: Mobile Industrial Robots

Mobile robotter sparer penge på sygehusene

På flere sygehuse giver mobile robotter både forhøjet kvalitet, som flere varme hænder og bedre hygiejne og besparelser i lønudgifter og bygningsvedligehold.

Effektive små robotter kører nu roligt rundt på sygehuse og plejehjem i Sønderborg, Odense, Køge, Herlev, Vejle, Brande, Hvidovre Gladsaxe, Aabenraa og Brande. Det sparer både personalet for mange skridt og sundhedssektoren for mange penge, når de tilbagelægger op til 15 km om dagen med sterile instrumenter, mad, sengetøj eller andre fornødenheder.

- Den ny teknologi frigør økonomi til flere varme hænder, sygeplejersker og læger. Erfaringen fra Tyskland og Østrig viser, at automatisering af vareflow på hospitaler tjener sig hjem på bare fire til seks år, vel at mærke på systemer, der kan holde op til 20 år. Mobile robotter giver også fordele på en række andre områder som hygiejne, timing og proces. Ja selv på vedligehold, fordi robotterne ikke kører ind i døre og karme, som manuel transport jævnligt gør. Samtidig bliver det sværere at finde personale, som vil køre medicin, udstyr, blodprøver, vasketøj og affald rundt nede i en mørk kælder hele dagen, siger Thomas Strecker Leitner, Market Director Hospital Logistics Scandinavia hos Rambøll. Han fortsætter:

- Med mobile robotter kan vi automatisere de sidste 50 meter hen til patienten, hvor de store AGV'er (automated guided vehicles, førerløse trucks) ikke kan køre. Det er der virkeligt meget potentiale i. Sundhedsudgifterne i Danmark er jo blandt de højeste i verden, så det giver god mening samtidig at spare ressourcer og højne kvaliteten på det sidste vigtige stykke vej hen til patienten ved at bruge mobile robotter i stedet for, at personalet skal gå frem og tilbage og hente alt i depoter.

Frigør personaleressourcer
- Vi har allerede høstet store gevinster ved at introducere førerløs teknologi. Vi frigør både personaleressourcer brugt på transport og kostbare kvadratmeter brugt på depoter. Samtidig kan vi forbedre hele flowet og minimere spildtid og ventetid med hyppigere, målrettede leverancer, siger Johnny Petersen, driftschef for Sjællands Universitetshospital, hvor personalet på Sterilcentralen pakker engangsudstyr og sterile instrumenter på vogne, som mobile robotter fra MiR derefter kører ud på hospitalet.

På Odense Universitetshospital frigør en transportrobot 2,5 timer om dagen, som de ansatte kan bruge på andre opgaver end intern transport. Den transporterer blodprøver fra et ambulatorie i stueetagen og ned til analyselokalerne i kælderetagen. Robotten åbner selv døre, tager elevatoren og færdes sikkert rundt blandt patienter og ansatte.

Antallet af blodprøver stiger med 50 pct. om året på hospitalet, og dermed imødegår robotteknologien en voksende logistik-udfordring.

- Ligesom andre sygehuse har vi rørpostsystemer, men ikke alle blodprøver kan sendes med rørpost. Nogle skal leveres i samlede sæt, være afkølede, opvarmede eller opbevares i glas, som kan gå i stykker i rørpostsystemet. Vores serviceassistenter og bioanalytikere, som er tilknyttet forskningsprojekter, bruger derfor tilsammen omkring 2,5 time dagligt alene på transport af prøver mellem de to etager. Den tid kan vi bruge bedre,siger Rikke Kiilsholm, bioanalytiker på Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi.

Kina køber stort ind
Det er ikke kun i Danmark, man får øjnene op for fordelene ved mobile robotter i plejesektoren. Også den kinesiske hospitalssektor efterspørger dansk produceret logistik-automation. CEO fra MiR Thomas Visti sidste år kom tilbage fra Shanghai med en ordre på 50 robotter fra Mobile Industrial Robots' kinesiske distributør Bionlink, som leverer udstyr til hospitaler.

- Vores robotter er udviklet til brug i industrien, men hospitalssektoren kan også let få øje på potentialet i at automatisere deres logistik. En stor fordel er, at MiR-robotter er bygget til at forcere præcis samme adgangsveje som mennesker, så hospitalerne ikke behøver at ændre på eksisterende bygninger: MiR-robotter kan tage elevatoren, køre på gangene side om side med personale og patienter, navigere uden om forhindringer og selv åbne døre, siger Thomas Visti, CEO i Mobile Industrial Robots.

MG

https://www.dkindkob.dkartikel/mobile-robotter-sparer-penge-p-sygehusene