DK Indkøb

Windows XP stadig i brug på hovedstadens hospitaler

Næsten 1000 computere med forældet styresystem i risiko for hackerangreb
30. DEC 2016 11.55

985 computere, der bruges af personalet på hospitalerne i hovedstaden, kører med det usikre styresystem Windows XP, viser en aktindsigt, som DR København har foretaget. Windows XP er ikke blevet opdateret af Microsoft gennem to år og er derfor et let mål for hackere.

Region Hovedstaden oplyser i en mail, at visse computere fortsat er nødsaget til at køre på Windows XP, fordi de programmer, som disse computere skal kunne køre, endnu ikke er tilgængelige til nyere versioner af styresystemet Windows. Dette kan blandt andet være på grund af ældre medicoteknisk udstyr.

- Man kan være bange for, at Region Hovedstaden mister data, at hackerne kan læse patientdata, at regionen mister adgang til sine systemer, eller at hackerne kan bruge de 1.000 computere som springbræt til at komme længere ind i Region Hovedstadens systemer, datasikkerhedsekspert og professor Søren Debois fra IT-Universitet til DR København.

En stor del af computerne er beskyttet af Regionens Hovedstadens eget sikkerhedssystem, men ifølge formanden for Rådet for Digital Sikkerhed, Rasmus Theede, er det en yderst vanskelig opgave at sikre Windows XP-computere mod hackere og virus. Det kræver først og fremmest, at ingen af dem er forbundet eller har adgang til internettet.

- En ting er, at man kan få virus ind fra internettet, men ofte ser man også, at virus kommer ind via et USB-stik eller en CD, siger han til DR København.

IT-systemet Sundhedsplatformen, som er blevet rullet ud på Rigshospitalet, Herlev og Gentofte Hospital, kræver Windows 7 og er dermed ikke omfattet af sikkerhedstruslen.

mk

 

https://www.dkindkob.dkartikel/windows-xp-stadig-i-brug-pa-hovedstadens-hospitaler