dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Nu vil Kolding selv bekæmpe rotter
Bekæmpelsen af rotter i Kolding har givet så store problemer, at kommunen nu tager opgaven hjem.
Foto: Aleksander Klug, Ritzau Scanpix

Nu vil Kolding selv bekæmpe rotter

Utilfredshed med ekstern leverandør får kommunen til at hjemtage opgaven. Erstatningskrav lurer.
20. APR 2021 10.10

KOLDING: Kan det passe, at én rottebekæmper har nået at besøge 52 forskellige adresser på fem og en halv time? Og hvorfor viser en stikprøve, at rottebekæmperne flere steder ikke har opdaget stedets rotter eller har set gennem fingre med ulovlig gift? 

Det er nogle af de spørgsmål, som nu har fået Koldings plan- bolig- og miljøudvalg til at opsige kontrakten med firmaet Anticimex og selv tage opgaven hjem, når kontrakten udløber.

Ifølge sagsfremstillingen har forvaltningen brugt mange ressourcer på at få samarbejdet til at fungere og få firmaet, som opkøbte den oprindelige vinder af udbuddet for to år siden, til at opfylde servicemålene. For et år siden overvejede forvaltningen at ophæve kontrakten på grund af misligholdelse, men efter en vis forbedring valgte man at se tiden an.

Ifølge forvaltningen opfylder firmaet dog stadig ikke sine forpligtelser, og en ekstern evaluering har vist, at der var rotter på fem af 20 ejendomme, hvor firmaet ikke havde fundet tegn på rotter, og at firmaet kun på to af de 20 ejendomme havde været rundt sammen med ejeren. Desuden fandt man ulovlig gift på tre ejendomme, som rottebekæmperen burde have reageret på.

Derfor har udvalget nu besluttet, at kommunens egen entreprenørafdeling fremover skal tage sig af opgaven.

Kritik den modsatte ej

Spørger man Anticimex, som også udfører rottebekæmpelse i en række andre kommuner, ser sagen dog noget anderledes ud.

Ifølge adm. direktør Rune Sejersen har Kolding Kommune selv i mange sager forsømt at opfylde sin del af forpligtelserne ved fx ikke at sørge for, at defekte kloakker, utætte rør og roderi på ejendomme bliver bragt i orden.

- Der er i hundredvis af den slags sager i Kolding. Når vi støder ind i dem, indberetter vi det til Kolding Kommune, som skal give påbud til ejerne om, at de skal rette op på forholdene - og det skal kommunen også følge op på. Når kommunen så ikke gør det, må vi blive ved og ved med at køre på de samme sager, siger han til JydskeVestkysten.

Anticimex vil nu gennemgå de cirka 5.000 rottesager fra det seneste år og overveje et sagsanlæg mod kommunen, siger Rune Sejersen til avisen.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.