dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Regionsråd vil styre oprydningen efter Cheminova
Udbuddet af opgaven med at rydde op skal styres af regionsrådet.
Foto: Region Midtjylland

Regionsråd vil styre oprydningen efter Cheminova

Alle væsentlige beslutninger om oprydning for 250 mio. kr. ved Høfde 42 skal omkring de folkevalgte. Borgere får løfte om halvårlige infomøder.
24. JUN 2021 12.10

MIDTJYLLAND: Det er Region Midtjylland, der har ansvaret for oprensning af generationsforureningerne efter pesticidproduktion i 1950-60'erne på Harboøre Tange. Derfor er det også regionsrådet, der skal træffe alle væsentlige beslutninger i processen.

Sådan lyder logikken bag den køreplan, som et flertal i regionsrådet vedtog onsdag.

Det betyder, at udbudsstrategi, projektforslag og ændringer i projektet med væsentlig betydning for økonomi og gennemførelse skal godkendes i regionsrådet. Herudover vil udvalget for regional udvikling og regionsrådet løbende blive orienteret om, hvordan projektet skrider frem. 

Arbejdet med oprensningen forventes at vare cirka fem år og koste 250 mio. kr.

Driftsfaglig følgegruppe

Regionsrådet besluttede også at nedsætte en følgegruppe med repræsentanter fra regionen, Miljøstyrelsen og Auriga Industries A/S, som finansierer oprensningen på Høfde 42.

Derimod blev der ikke plads til miljøforkæmpere som Bjarne Hansen, som det meste af sit liv har kæmpet for at få fjernet giftdepotet, eller grønne organisationer. Et forslag fra venstrefløjen i regionsrådet om at lade dem komme med i en yderligere følgegruppe blev nedstemt.

- I medierne har der været noget kritik af, hvordan en følgegruppe skal sammensættes. Men det her er en driftsfaglig og økonomisk gruppe, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Til gengæld besluttede regionsrådet, at der minimum to gange om året skal holdes borgermøder og forskellige informationsarrangementer.

Fakta

  • Højde 42 er én af ti såkaldte generationsforureninger i Danmark, hvoraf de tre ligger på Harboøre Tange.
  • Cheminovas deponering af kemikalieaffald ved Høfde 42 skete i 1950’erne og 1960’erne med tilladelsen fra staten, som også selv deponerede kemikalieaffald på stedet. 
  • Giftdepotet på Høfde 42 blev i sommer/efterår 2006 indkapslet med en 600 meter lang og 14 meter dyb jernspuns, der sikrer Vesterhavet mod udsivning af forurening. Spunsvæggen blev finansieret af Ringkjøbing Amt og staten.
  • Det er vurderet, at kemikaliedepotet i dag indeholder over 100 ton forurenende stoffer, herunder syv ton kviksølv. Størstedelen af forureningen består af stoffet parathion, der bl.a. har været brugt til insektbekæmpelse i landbruget.
  • I finansloven blev afsat 630 mio. kr. over fem år til første fase oprydning, bl.a. på Høfde 42 og på Cheminovas gamle fabriksgrund. Desuden giver Auriga Industries, tidligere ejer af Cheminova, 125 mio. kr. til oprydningen ved Høfde 42.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.