dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
To kommuner tester genbrugs-havehegn mod støj
Støjhegnet er opstillet i en vinkel for at skabe et roligt hjørne.
Foto: Gladsaxe Kommune

To kommuner tester genbrugs-havehegn mod støj

Genbrugsplast og kokosfibre er hovedingredienser i projekt Rolig Have, som gør det mere tåleligt at bo tæt på en motorvej.

GLADSAXE / KØGE: Selv om en motorvej er afskærmet, kan borgerne stadig være plaget af støj.

Derfor er Gladsaxe og Køge kommuner gået sammen med Region Hovedstaden, Vejdirektoratet og fire virksomheder om projektet Rolig Have, hvor man tester en ny type støjhegn, der kan skabe små, mere rolige oaser i haver tæt på trafikstøj. Det oplyser Gladsaxe Kommune.

Hegnet er lavet af rør af genbrugsplast, som er omviklet med kokosfibre, der giver en lydabsorberende effekt. Når overfladen rammes af lyden, bliver den ikke - eller kun i meget begrænset omfang - kastet tilbage, hvilket bidrager til at begrænse støjen, ligesom hegnet i sig selv gør.

Støjhegnet er to meter højt og fire plus fem meter bredt og er opstillet i en vinkel for at skabe et roligt hjørne. Der er arbejdet med, at hegnet skal være visuelt behageligt at se på, ligesom det er muligt at lade bevoksning brede sig på hegnet.

2-6 dB lavere

Hegnene blev sat op i sommer, og både tilbagemeldinger fra borgere og støjmålinger viser, at støjen er mindre ved hegnet. Ifølge to målinger i juni og september er støjen ved en siddeplads tæt på hegnet er dæmpet med 2-6 dB. Det er nok til, at larmen fra motorvejen opfattes som mindre påtrængende.

Projektet Rolig Have løber til udgangen af 2023, hvor der igen måles på effekten og beboernes oplevelser.

- Når Gladsaxe Kommune indgår i projekter som Rolig Have, er det fordi, vi som kommune gerne vil hjælpe og kunne rådgive vores borgere bedst muligt om støjgener. Og de gode, foreløbige resultater, vi ser i dette projekt, viser, at vi kan sætte ind over for støjen på flere planer og lokationer – i samarbejde med borgerne, siger Jacob Pryds Winkel, som er afdelingschef for Trafik og Mobilitet i Gladsaxe.

Projektet er et samarbejde mellem Gladsaxe Kommune, Køge Kommune, Region Hovedstaden, Ishøj Hegn, Vejdirektoratet, Force Technology, Rambøll og Gate 21.

ak

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.