dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Aarhus vil indføre pant på takeaway-emballage
I første omgang vil Aarhus Kommune erstatte nogle af de mange kaffekopper med pantkopper.
Foto: Aarhus Kommune

Aarhus vil indføre pant på takeaway-emballage

Genbrugskopper til kaffe bliver første del i et frivilligt forsøg på at reducere mængden af takeaway-affald. Opgaven er nu sendt i udbud.

AARHUS: Som den første kommune i landet går Aarhus nu i gang med at indføre pant på takeaway-emballage.

Der bliver tale om et treårigt forsøg, og i første omgang fokuseres der på to go-kopper i midtbyen. Men det er ambitionen at lave et retursystem, der kan håndtere flere slags emballage, oplyser kommunen.

- Vi bruger enorme mængder takeaway-emballage i Danmark, og forbruget er stigende. Derfor betyder det virkelig noget, hvis vi kan gøre det nemmere for både forbrugere og erhvervsliv at vælge et mere bæredygtigt alternativ til engangsemballage, siger rådmand for teknik og miljø Nicolaj Bang (K).

I Aarhus er cirka halvdelen af det affald, der bliver indsamlet fra byens skraldespande og smidt på gaden, fra takeaway-emballage. Der bliver især efterladt mange to go-kopper og ølkrus i byen. Robotarmen SeaProctorOne ved Dokk1 har eksempelvis samlet omkring 100.000 engangsbægere op af Aarhus Å i løbet af halvandet år. 

Kaffebarer har efterlyst system

Flere af byens kaffebarer har ifølge kommunen efterspurgt et fælles system, der kan håndtere logistikken omkring en genbrugskop, der kan bruges på tværs af byen. Derfor har der været en løbende dialog om projektet, og mere end 25 kaffebarer har allerede tilkendegivet, at de støtter op om idéen om vaskbare genbrugskopper med pant.

- Vi er mange kaffebarer, der har et stort fokus på at være så bæredygtige som muligt. Samtidig oplever vi, at flere af vores kunder efterspørger et bæredygtigt alternativ til engangskopper. Derfor glæder vi os til se, hvordan et fælles pantsystem kan komme til at fungere, siger Josephine Svane fra Jumbo Bakery.

Det bliver frivilligt om byens kaffebarer og cafeer vil være med i forsøget. 

I udbud

Pantkopperne skal kunne købes og afleveres mange steder i byen, så det bliver så nemt som muligt at pante koppen, når den er tom. Det er endnu ikke fastsat, hvor meget panten skal være på.

Kommunen har netop udbudt opgaven med at indsamle, vaske og recirkulere takeaway-emballage i et treårigt forsøg. Leverandøren skal kunne levere emballage i den rigtige kvalitet og sørge for, at alle krav til fødevaresikkerhed overholdes.

Forsøget med et at etablere et cirkulært system, der kan håndtere takeaway-emballage i byrummet, er ifølge kommunen et par skridt foran europæisk lovgivning om udvidet producentansvar i 2025 (SUPD-direktivet) og understøtter den nationale målsætning om 50 pct. reduktion af visse takeaway-emballager af plast i 2026.

Engangskopper er ifølge organisationen Oceana blandt de 10 mest fundne plasttyper i den danske natur. De er typisk lavet af plast eller plast-coated pap og bruges i gennemsnit i blot 15 minutter, hvorefter de bliver til affald.



ak

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.