dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Ankestyrelsen: Gribskov må ikke arbejde for vandselskab

Kommunen må ikke bistå med administrativ hjælp, selv om det kun er få timer om året. Advokatfirma mente ellers det modsatte.

GRIBSKOV: Det er i strid med kommunalfuldmagten, at Gribskov Kommune har ydet administrativ bistand til vandselskabet Gribvand A/S, også selv om det kun var for et mindre beløb. Det fastslår Ankestyrelsen i en afgørelse.

I januar 2013 udløb en bekendtgørelse, som havde tilladt kommunerne at levere den slags administrativ og juridisk hjælp. Alligevel opdagede Ankestyrelsen, at det i kommunens revisionsberetninger for 2017 og 2018 fremgik, at man havde lavet den type opgaver for omkring 100.000 kr. om året.

Styrelsen bad kommunen om en redegørelse, og kommunen svarede tilbage, at man havde vurderet, at hjælpen var i orden efter en anden regel, nemlig kommunalfuldmagtens principper om, at overkapacitet må sælges.

Kommunen lænede sig op ad rådgivning, den løbende havde fået fra et advokatfirma om spørgsmålet. Advokaterne skrev i et notat, at overkapacitet, som er tilfældigt opstået og ikke kan afskaffes, må udnyttes, og at den enkelte kommune selv må vurdere, om det er tilfældet. 

Ikke tilfældig

Men Ankestyrelsen er uenig. Ganske vist anerkender styrelsen, at det er tilladt at sælge den slags overkapacitet. Men Gribskov har ikke redegjort for, at det er tilfældig overskudskapacitet, som ikke kan afskaffes, og om der er et privat marked, der kunne klare opgaven i stedet.

At der er tale om mindre beløb, betyder ikke noget, fastslår styrelsen. Til gengæld vidner det ikke om tilfældig overskudskapacitet, når kommunen har gjort det siden 2017.

Derfor er betingelserne ikke opfyldt for, at Gribskov kan fravige det normale princip om, at kommuner ikke uden lovhjemmel kan udøve erhvervsvirksomhed.

Ankestyrelsen beder kommunen give besked, når den er ophørt med at yde bistand til Gribvand. Det vil ske hurtigst muligt, har kommunen bebudet.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.