dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
143 milliarder til Forsvaret: Borgmestre er håbefulde
Vordingborg Kaserne står halvtom og byens borgmester Mikael Smed (S) er klar til flere værnepligtige. (Arkivfoto.)
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

143 milliarder til Forsvaret: Borgmestre er håbefulde

Tirsdag præsenterede fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) regeringens forslag til et nyt forsvarsforlig.
31. MAJ 2023 11.08

Regeringen foreslår historisk at investere 143 mia. kr. i dansk forsvar og sikkerhed de næste 10 år. Derudover skal der være flere værnepligtige, hvis aftjening også skal vare i længere tid. Sådan lyder tre hovedpunkter fra Regeringens udspil til et nyt Forsvarsforlig, som blev præsenteret tirsdag. 

Hvordan de 143 milliarder fordeles er dog ikke besluttet endnu. Regeringen begynder forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig i denne uge, hvor der i første omgang skal laves en politisk aftale om den overordnede strategiske retning og økonomiske ramme for Forsvaret. Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Præcist hvordan pengene fordeler sig og hvilke kaserner og kommuner der får en del af kagen, forventes først at blive besluttet til efteråret og frem. Alligevel reagerer flere borgmestre allerede nu positivt på regeringsudspillet.

Borgmestre reagerer

Haderslev Kommune huser både Flyvestation Skrydstrup og Haderslev Kaserne. Borgmester Mads Skau (V) forventer, at Christiansborg-politikerne først og fremmest vil rette blikket mod de områder, der i forvejen står stærkt i det militære landskab. Det synes han Haderslev gør, skriver JydskeVestkysten.

Han hæfter sig bl.a. ved, at det i sidste uge kom frem, at Danmark sammen med Holland efter al sandsynlighed skal træne ukrainske piloter til at flyve F-16, skriver avisen. 

Frederikshavns borgmester Birgit Stenbak Hansen (S) vil også gerne have flere penge og arbejdspladser til kommunens flådestation. Det fortæller hun i onsdagens udgave af P1 Morgen

Hun understreger, at uddelingen af flere arbejdspladser og penge i Forsvaret skal baseres på det, der er bedst for Forsvaret og ikke kommunernes behov. Men hun lægger ikke skjul på, at Frederikshavn også rækker hånden i vejret i håbet om, at kommunens flådestation er med, når beslutningerne træffes i de kommende forhandlinger og når pengene senere på året uddeles. 

På Sjælland hviler der også en håbefuld stemning ovenpå pressemødet tirsdag. Det indtryk efterlader Slagelses borgmester Knud Vincents (V) og Vordingborgs borgmester Mikael Smed (S).

- Jeg noterer mig, at man i første omgang vil koncentrere sig om forhandlinger om mere personel, uddannelse og værnepligt. Og det er noget, der ligger rigtig godt for os. Her i Vordingborg har vi en halvtom kaserne, som er helt moderniseret. Det er så at sige plug-and-play, hvis man vil udvide her, siger Mikael Smed til TV2 ØST.

Derudover hæfter de to sjællandske borgmestre sig ved, at de to kaserner i Vordingborg og ved Slagelse begge er kaserner, der tager sig af uddannelsen af værnepligtige. Og det er en vigtig prioritet for de sjællandske kommuner at få en del af kagen, når pengene fra det kommende forsvarsforlig en dag skal uddeles.

I maj afholdt 17 sjællandske kommuner en charmeoffensiv med en konference på Christiansborg for folketingets forsvarsordførere. Kommunerne havde op til udspillet slået sig sammen i et forsøg på at præsentere Sjælland som et attraktivt sted at placere nye udvidelser af Forsvaret.

 

 

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.