dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
To ministre må nu igen i konkurs-samråd
MF Bjarne Laustsen (S). (Foto: Jonas Olufson, Polfoto)

To ministre må nu igen i konkurs-samråd

Ovenpå Bios-konkurs og en ekstraregning på 53 mio. kr. til Region Syddanmark kaldes to ministre nu igen i samråd. 'Hvad er der sket siden sidste års samråd', vil MF Bjarne Laustsen(S) have svar på
8. SEP 2016 13.49

SYDDANMARK / AALBORG / HJØRRING: Konkursklemmen - senest med Bios-sagen fra Syddanmark - fører nu til endnu et ministersamråd.

- Reglerne er ikke gode nok, specielt ikke, når det er livsvigtige opgaver som her. Det nytter ikke noget, at kommuner eller regioner ikke kan handle i konkurssager uden at skulle betale millioner af kroner i ekstraregning.
Det siger Bjarne Laustsen til dknyt.

Han kalder nu beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) og sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) i samråd igen for at høre, hvad regeringen har gjort ved konkursbølgen i ældreplejen og det offentlige.

Bjarne Laustsen havde de samme to ministre i samråd den 18. august 2015, hvor en dugfrisk rundspørge i tasken fra KL fortalte, at private plejefirmaer er gået konkurs i hver tredje kommune. Her skulle regeringen fortælle, hvad de kan og vil gøre ved konkursbølgen.

- Budskabet fra sidste års samråd var, at kommunerne skal holde sig fra udbud og udlicitering, og hvis deres private leverandør af service går konkurs, skal kommunerne lade være med at gøre noget som helst men blot sidde på deres hænder for at undgå, at de bliver sorteper i en virksomhedsoverdragelsessag, som det er sket i Hjørring og Aalborg, sagde Bjarne Laustsen sidste år efter samrådet.

Brug for særlige regler
I dag er Bios-konkursen i Region Syddanmark kommet til, og til dknyt siger Bjarne Laustsen i dag:

- På dette område er der brug for et særligt sæt spilleregler, fordi hverken plejeopgaver eller ambulancekørsel kan ligge stille i 14 dage, for at kommunen skal undgå, at de hænger på løn mm., alene fordi LG vurderer, at der er sket en virksomhedsoverdragelse, pointerer han.

Det er ikke nok, at man siger til kommunerne, at de skal stille større krav til virksomhederne.
- Hvis man som kommune eller region overtager noget fra et konkursramt firma, så er man ude i en gråzone, som reglerne er i dag. Der skal vi have reglerne klargjort, så kommunerne og regionerne kan agere uden at få en stor ekstraregning, siger Bjarne Laustsen.

Han mener, der bør laves en vejledning for, hvad man kan og skal gøre ved et privat firmas konkurs set fra en kommunes, en regions synspunkt. Der skal desuden stilles betydeligt større garantier fra firmaernes side.

- Det vigtigste spørgsmål til de to ministre er: ’Hvad har I gjort siden sidste samråd’? Jeg tror ingenting…….. desværre, siger Bjarne Laustsen.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.