dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Plejekonkurser i samråd igen igen igen
Foto: Søren Skarby, Polfoto.

Plejekonkurser i samråd igen igen igen

Lige efter påske skal konsekvenserne af plejekonkurser igen i åbent samråd. Tre ministre skal forsøge at svare på, hvem der hænger på regningen efter en konkurs

Når et privat plejefirma går konkurs, er det kommunen, der skal sørge for plejen af de ældre og dermed overtage opgaven. Men en overtagelse efter en konkurs får i visse tilfælde Lønmodtagernes Garantifond til at tørre løntilgodehavender i det konkursramte firma af på kommunen, der pludselig hænger på en millionregning, fordi det betragtes som en virksomhedsoverdragelse.

Spørgsmålet om, hvorfor det er sådan, og om det er noget, regeringen vil gøre noget ved, stillede dknyt 27. februar til tre ministre, da de præsenterede et nyt servicetjek af reglerne for udbud, så der kan blive sat en stopper for de mange konkurser i private plejefirmaer.

De tre ministre var indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), ældreminister Thyra Frank (LA) og innovationsminister Sophie Løhde (V), men de ville eller kunne ikke svare på dknyts spørgsmål: 'Hvorfor er kommunernes problem med garantifond og virksomhedsoverdragelse ikke omfattet af plejekonkurs-servicetjekke?'.

Den minister, der kan svare på det, er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), og han kommer nu den 18. april til at svare på det spørgsmål og flere andre vedrørende plejekonkurser i det åbne samråd, hvor også fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) og ældreminister Thyra Frank (LA) er indkaldt.

Brændemærkning
Spørgsmålet gælder en kommunes overtagelse efter en konkurs, som i visse tilfælde får Lønmodtagernes Garantifond til at tørre løntilgodehavender i det konkursramte firma af på kommunen.

Det er næstformanden for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Bjarne Laustsen (S), der på udvalgets vegne har kaldt Troels Lund Poulsen og de to øvrige ministre i samråd.

'Hvorfor omfatter regeringens serviceeftersyn ikke forholdet vedrørende brændemærkning af tidligere ansatte i konkursramte plejefirmaer?' lyder det ene af de to spørgsmål fra Bjarne Laustsen. I forhold til en løsning af problemet har Bjarne Laustsen stillet yderligere et spørgsmål:

'Hvordan vil ministeren sikre, at medarbejdere i et konkursramt plejefirma hurtigst muligt kan begynde at arbejde for en ny arbejdsgiver (som fx kommunen), uden at Lønmodtagernes Garantifond betragter det som en virksomhedsoverdragelse?'

Principsag undervejs
Det er netop spørgsmålet om virksomhedsoverdragelse eller ej, der i flere tilfælde har betydet, at hvis en kommune er velforberedt på en konkurs, så vil Lønmodtagernes Garantifond anse overtagelsen af det konkursramte firmas opgaver for at være en virksomhedsoverdragelse, og kommunen vil derfor hænge på regningen for løn, pension og feriepenge til de ansatte.

Denne fortolkning er juridisk udfordret af et sagsanlæg ved Vestre Landsret fra fagforeningen FOA, der har stævnet både Lønmodtagernes Garantifond og de to kommuner Aalborg og Hjørring for at få afklaret, hvem af dem der skal betale skyldig løn til tidligere ansatte i det konkursramte plejefirma Kærkommen.

Retssagen er endnu ikke berammet og vil formentlig 'allertidligst' blive behandlet i andet halvår eller måske først i 2018, vurderer advokat Mumme Thing fra FOA overfor dknyt. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.