dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
App er med til at spare millioner på ældreplejen i Hedensted
Foto: Ernst Van Norde, Ritzaufoto.

App er med til at spare millioner på ældreplejen i Hedensted

En forbedret ældrepleje har siden 2014 sparet mange ældre fra ophold på sygehuset og Hedensted Kommune for godt 15 mio. kr.

HEDENSTED: Hedensted Kommune har siden 2014 arbejdet intensivt med tidlig opsporing af begyndende sygdom hos ældre. Et af arbejdsredskaberne er såkaldt 'triagering', oplyser kommunen.

Triagering foregår via en app, der gør plejepersonalet i stand til hurtigt at synliggøre ændringer i de ældre borgeres almene tilstand. Triagering handler om meget tidligt at blive opmærksom, hvis borgeren får behov for behandling. Det gøres ved at inddele borgerenes tilstand i kategorierne rød, gul og grøn for derigennem at sikre, at de borgere med størst behov får øget opmærksomhed og behandling.

Via et digitalt system med tilhørende app indtaster de medarbejdere, der først er i kontakt med borgeren, dennes tilstand. Ud fra oplysningerne definerer systemet borgerens tilstand som enten rød, gul eller grøn. Informationerne kan ses af alle de kommunale medarbejdere og behandlere, som det er relevant for. Hver dag mødes personalet for at drøfte de borgere, der er triageret, og alt efter udviklingen i borgerens tilstand ændres farven. Med den løbende opfølgning, fælles viden og flere medarbejderkompetencer i spil, bliver kvaliteten af borgerens behandlingsplan højere end tidligere.

Stort fald i indlæggelser
Sammenholdt med en optimeret og fokuseret handleplan for ældreplejen, har Hedensted Kommune formået at nedbringe antallet af sygehusindlæggelser blandt borgere over 65 år. For de 65-79-åriges vedkommende er faldet i sygehusindlæggelser på 13 pct., mens det for aldersgruppen 80+ er faldet med 4 pct.

I 2014 oprettede kommunen et akutteam, der har styrket og udviklet det akutte sygeplejeberedskab i kommunen.

- Tidligere blev ældre sendt på sygehuset med væskemangel, forstoppelse, blærebetændelse og andre forebyggelige lidelser, som vi nu i højere grad håndterer i kommunen. Det kan være både psykisk og fysisk belastende for ældre at komme på sygehuset, ligesom det indebærer risiko for sekundær smitte. Derfor er det rigtig godt for borgerne, at vi har øget fokus på det forebyggende arbejde, siger René G. Nielsen, chef for Social Omsorg.

Hvis Hedensted havde ligget på landsgennemsnittet for indlæggelser i aldersgruppen 65+, ville den samlede merudgift for kommunen være på 4,7 mio. kr. i 2014, 4,5 mio. kr. i 2015 og på knap 6 mio. kr. i 2016.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.