Aart Architects bag Årets Skolebyggeri
Årets skolebyggeri 2022 – Vrå Børne- og Kulturhus, Hjørring Kommune. Fotograf: Kontraframe.
Foto: Aart Architects

Aart Architects bag Årets Skolebyggeri

Vrå Børne- og Kulturhus i Hjørring Kommune er blevet kåret som Årets Skolebyggeri 2022. Projektet er tegnet af Aart Architects i et samarbejde med Jaja Architects og Søren Jensen rådgivende ingeniører.
23. JUN 2022 13.28

HJØRRING: Årest bedste skolebyggeri er netop blevet kåret, og valget er i år faldet på Vrå Børne- og Kulturhus i Hjørring Kommune. 

En enig fagjury og en offentlig afstemning pegede på byggeriet, der er tegnet af Aart Architects i et samarbejde med Jaja Architects og Søren Jensen rådgivende ingeniører. NCC Danmark var entreprenør på projektet, der kostede 178 mio. kr. at bygge. 

- Vi er beærede og stolte over først at blive nomineret og dernæst modtage prisen for årets skolebyggeri. Helt fra opgavestart har vi været bevidste om, at Vrå Børne- og Kulturhus skal være meget mere end en skole – et lokalt knudepunkt, som fremmer fællesskab og friktion mellem byens børn og borgere, siger Kathrine Hegner Størmose, der er partner og arkitekt i Aart Architects, i en pressemeddelelse.

Vrå Børne- og Kulturhus indeholder både daginstitution, skole, legestue til dagplejere, musikskole, ungdomsskole og idrætshal, samt bibliotek og borgercenter for lokalsamfundet. Det skaber sammenhæng i børnenes liv helt fra vuggestue til sidste skoledag. Bæredygtighed har været i fokus fra start – både miljømæssigt, økonomisk og socialt. Bygningen sigter mod DGNB Guld-certificering og består i høj grad af træ. Byggeriet roses bl.a. for at have høje ambitioner.

"Et gennemført byggeri, der sammentænker flere pædagogiske institutioners intentioner og behov sammen med musik-, ungdomsskole og bibliotek og borgercenter. Ambitionerne er således kolossale, men forløsningen ikke mindre. Et virkelig vellykket eksempel på, hvordan bygningen også er uderummet, og hvordan det også udvendigt appellerer til sanserne via træbeklædning og enkle overskuelige forskydninger, trapper og beplantning," skriver fagjuryen bl.a. som motivation for at pege på Vrå Børne- og Kulturhus.

De øvrige projekter som var nomineret til prisen i 2022 var Artium i  Brande, Læringshuset Nærheden i Hedehusene, Islands Brygge Skole – udskolingen i København og TEC H.C. Ørsted Gymnasium i Lyngby

Det er kursusvirksomheden Nohrcon, der står bag prisen. I år er tiende gang, at anerkendelsen bliver uddelt. I 2021 løb Erlev skole i Haderslev Kommune mens Lindbjergskolen i Herning med prisen vandt i 2020. 

amp