DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Amager Ressource Center ejes af Dragør, Frederiksberg, København, Hvidovre og Tårnby og håndterer affald fra 600.000 borgere og 68.000 virksomheder i hovedstadsområdet.
Foto: Amager Ressource Center

Affaldsselskab brød udbudsreglerne i otte år: Købte ulovligt ind for 121 mio. kr.

Amager Ressource Center har indgået millionkontrakter uden at sende opgaverne i udbud

Amager Ressource Center, der er et af Danmarks største kommunalt ejede affaldsselskaber, har i årevis indgået store millionkontrakter med private leverandører i strid med lovgivningen.

Det vurderer seks eksperter i udbudsret på baggrund af dokumenter, som kommunen.dk har fået aktindsigt i. Siden 2010 har selskabet sendt en række opgaver for i alt 121,3 mio. kr. direkte videre til tre private virksomheder, på trods af at opgaverne ifølge loven burde have været sendt i offentligt udbud.

- Det tyder på, at der ikke har været helt styr på eller lyst til at overholde udbudsreglerne. Det er den største og mest markante overtrædelse af reglerne, når man ikke udbyder opgaverne. Det er selvfølgelig problematisk, siger Michael Steinicke, juraprofessor med speciale i udbudsret ved Juridisk Institut, Aarhus Universitet, til kommunen.dk.

Affaldsselskabet har købt for 55,4 mio. kr. hos Calderys Danmark, for 54,2 mio. kr. hos Faxe Kalk og 11,7 mio. kr. hos Lindpro, uden at opgaverne kom i udbud.

'Noget af det groveste'
- Det er fuldstændig vanvittigt, at de ikke har styr på, at de ikke må det her. Deres begrundelser holder ingen steder. Det er noget vrøvl simpelthen, siger advokat Jacob Georg Naur, der betegner det samlede beløb på 121,3 mio. kr. som 'noget af det groveste', han har set.

Amager Ressource Center forklarede i første omgang til kommunen.dk, at det blot var én enkelt af kontrakterne, som var ulovlig - den mindste aftale til samlet 11,7 mio. kr. Men på baggrund af eksperternes vurdering erkender selskabet nu, at alle tre millionkontrakter blev indgået i strid med reglerne.

Selskabets øverste direktør, Dan Fredskov, påtager sig det fulde ansvar for de ulovlige ordrer og har efter kommunen.dk’s afdækning igangsat en intern undersøgelse af hele selskabets 'aktuelle indkøbsportefølje'.

Læs hele artiklen her, hvis du er abonnent på kommunen.dk, eller tegn en gratis måneds prøveabonnement.