dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Alle resterende sygehusbyggerier kæmper med tid og penge
De seks resterende sygehusbyggerier kæmper alle med at overholde budgetter og tidsplaner. Her er byggeriet af Nyt OUH i Odense fotograferet sidste år.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Alle resterende sygehusbyggerier kæmper med tid og penge

I Aalborg, Nordsjælland, Bispebjerg, Odense, Køge og Hvidovre koster nye hospitaler flere penge og mere tid.
23. FEB 2024 14.12

Seks kvalitetsfondstøttede sygehusbyggerier, som endnu ikke står færdige, er både blevet dyrere og mere forsinkede end først ventet. Senest har Region Syddanmark, som omtalt fredag, erkendt, at tidsplanen for byggeriet af nyt OUH ikke holder.

Kriser som covid-19, krigen i Ukraine, prisstigninger og udfordringer med leverancer har spændt ben for projekterne. Alle seks sygehusbyggerier er under skærpet tilsyn. Det indebærer øget rapportering og en intensiveret dialog mellem Indenrigs- og Sundhedsministeriet samt den enkelte region.

Læs mere her om de seks byggerier (i parentes er angivet starttidspunktet for det skærpede tilsyn):

  • Nyt Odense Universitetshospital (marts 2023):

Regionen forventer en budgetoverskridelse på seks procent. Det nye styrende budget lyder på omkring 9,1 milliard kroner i 2023-priser.

Det skulle have stået færdig i 2020, men forventes først at stå klar i 2026. Fredag har regionen meddelt, at det formentlig bliver forsinket med op mod 18 måneder og dermed ind i 2027.

  • Nyt Aalborg Universitetshospital (september 2020):

Regionen forventer en budgetoverskridelse på 30 procent i forhold til oprindelig totalramme. Det nye styrende budget lyder på knap 7,1 milliard kroner i 2023-priser.

Det skulle have stået klar i 2020, men efter planen bliver det nu først midt i 2026.

  • Nyt Hospital Nordsjælland (november 2020):

Regionens seneste prognose viser en forventet budgetoverskridelse på 48 procent i forhold til oprindelig totalramme.

Det nye styrende budget lyder på omkring 7,6 milliarder kroner i 2023-priser. Det ventes at stå klar i november 2026 - en forsinkelse på næsten syv år.

  • Nyt Hospital Bispebjerg (juli 2023):

Regionen forventer en budgetoverskridelse på 14 procent plus et beløb til reserver, som efter Region Hovedstadens ønske indtil videre er fortroligt.

Det nye styrende budget lyder på omkring 4,6 milliarder kroner i 2023-priser. Byggeriet er delvist ibrugtaget. Det ventes at stå helt klar i 2026.

  • Universitetshospital Køge (marts 2023):

Regionen forventer en budgetoverskridelse på fem procent. Det nye styrende budget lyder på omkring 5,8 milliarder kroner i 2023-priser. Byggeriet er delvist ibrugtaget, men ventes at stå helt klar i 2026.

  • Nyt Hospital Hvidovre:

Regionen forventer en budgetoverskridelse på 28 procent i forhold oprindelig totalramme. Det nuværende budget lyder på knap to milliarder kroner i 2023-priser.

Region Hovedstaden har vurderet, at det ikke er nødvendigt med et nyt styrende budget, dels fordi projektet har indgået alle væsentlige kontrakter, dels fordi Region Hovedstaden forventer at håndtere de økonomiske udfordringer inden for eksisterende budgetrammer. Regionen forventer fuld ibrugtagning i løbet af 1. kvartal 2024.

Kilde: Rapportering per 1. og 2. kvartal 2023 fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet "Status for de kvalitetsfondsstøttede sygehusbyggerier" samt Sundhedspolitisk Tidsskrift og Ritzau.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.