DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Det kommunalt ejede affaldsselskab Argo, der har hovedsæde i Roskilde, har i mindst syv år købt ind for mere end 94 mio. kr. i strid med udbudsreglerne. 'Beklageligt,' siger bestyrelsesformanden
Foto: Lars Laursen, Ritzau Scanpix

Argo hyrer topadvokater til at endevende kontrakter for ulovlige indkøb

Affaldsselskabet Argo indhenter hjælp fra Bech-Bruun, der skal undersøge selskabets brug af private leverandører

ROSKILDE: Advokater fra Bech-Bruun skal nu bruge en ‘tættekam’ til at undersøge, hvor mange ulovlige kontrakter der findes i landets tredjestørste kommunalt ejede affaldsselskab, Argo.

Det sker, efter at kommunen.dk har afsløret, hvordan Argo i mindst syv år har indgået ulovlige kontrakter med fire private leverandører til en sammenlagt værdi af mere end 94 mio. kr. uden udbud, selvom kontrakterne har haft en så høj værdi, at de ifølge reglerne skulle have været udbudt i hele Europa.

- Vi henter den bistand fra advokaterne, der skal til, så vi kan få tilendebragt og gennemlyst det hele fuldstændigt. Vi kommer det hele igennem og får gennemført de EU-udbud, som vi ikke måtte have foretaget, forklarer bestyrelsesformand Niels Hörup (V), der også er borgmester i Solrød, til kommunen.dk.

Ulovlige indkøb for 35 mio. kr. siden 2016
Når alle selskabets ulovlige kontrakter er blevet identificeret med hjælp fra advokatfirmaet, skal opgaverne efterfølgende sendes i udbud - som reglerne foreskriver, forklarer Niels Hörup, der kalder sagen ‘beklagelig’. Planen er, at oprydningsarbejdet skal være færdiggjort ved udgangen af andet kvartal næste år.

Advokaterne skal dog kun undersøge for brud på EU’s udbudsregler og ikke, om selskabet også har brudt de danske udbudsregler, der har langt lavere tærskelværdier end EU-reglerne. Niels Hörup mener samtidig, at problemerne hos Argo er fortid, og han understreger flere gange, at selskabets direktør, Trine Lindegaard Holmberg, kun har siddet i direktørstolen i omkring to år.

- Det I har kortlagt, det er jo historie, og det skal vi have i orden, og vores udgangspunkt er nu, at vi får rettet det hele. Det er dét, der er opgaven, mener Niels Hörup.

Materialet, som kommunen.dk har fået aktindsigt i, viser dog, at siden 2016, hvor Trine Lindegaard Holmberg blev direktør, har Argo handlet ulovligt - uden om udbudsreglerne - hos de fire virksomheder for knap 35 mio. kr. Betalingerne er fortsat indtil i år.

Abonnenenter hos kommunen.dk kan læse hele interviewet med Niels Hörup her.