Atea består selfcleaning: Må fortsat byde ind på offentlige udbud
Atea blev i 2018 dømt for bestikkelse af offentlige ansatte, og har derfor siden årligt skulle godkendes for at kunne både ind på offentlige udbud.
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Atea består selfcleaning: Må fortsat byde ind på offentlige udbud

Siden bestikkelsesagen i 2018 skal Atea en gang om året dokumentere, at virksomheden er selfcleanet. Kammeradvokatens seneste redegørelse vurdering gør, at SKI mener, at Atea kan deltage i offentlige udbud.
22. SEP 2022 13.18

Atea kan fortsat byde ind på offentlige udbud. Det sker som følge af at SKI på baggrund af en redegørelse fra Kammeradvokaten har vurderet, at Atea lever op til kraven for "selfclearing". Det oplyser SKI i en pressemeddelelse.

Atea blev formelt udelukket fra at byde på offentlige udbud på baggrund af den bestikkelsessag, som It-selskabet blev dømt i i juni 2018. Sagen omhandlede bestikkelse af ansatte i Region Sjælland. Virksomheden accepterede en dom på et bødeforlæg for bestikkelse af offentlige ansatte fra flere andre myndigheder.

Efter den daværende udbudslov var Atea på grund af sagen til og med den 11. juli 2022 omfattet af en af de obligatoriske udelukkelsesgrunde, som betød, at virksomheder dømt for bestikkelse skal udelukkes fra offentlige kontrakter i fire år. Den udelukkelsesperiode af siden blevet forlænget til fem år. 

Vurdering hjælp til andre dele af den offentlige sektor

Udbudsloven giver imidlertid udelukkede virksomheder ret til at dokumentere, at de har renset sig selv (”selfcleaning”). Hvis det er tilfældet, kan virksomheden ikke udelukkes fra offentlige udbud.

Sådan en proces gennemgik Atea i 2018 og fik derfor lov til fortsat at deltage i offentlige udbud. Siden da er vurderingen af selfcleaningen blevet gennemgået årligt af SKI og Økonomistyrelsen, og det er altså denne vurdering af selfclearingen, som SKI netop har godkendt. 

"På baggrund af Kammeradvokatens gennemgang af Ateas redegørelse og dokumentation er det således fortsat SKI’s vurdering, at Atea er selfcleanet og dermed ikke kan udelukkes fra offentlige udbud," skriver SKI en meddelelsen.

SKIs indkøbsaftaler dækker ikke hele den offentlige sektors indkøb af it. Men SKIs årlige vurdering kan alligevel være til hjælp for andre offentlige ordregivere.

"Når SKI vurderer Ateas pålidelighed, er det også for at hjælpe den offentlige sektor, der ellers selv vil skulle vurdere Atea, hver gang Atea står over for at vinde en offentlig kontrakt. Nu kan de i stedet læne sig op ad SKI’s arbejde og dermed spare ressourcer," skriver SKI. 

amp