Bæredygtigt byggeri lider som følge af stigende materialepriser

Flere anlægsprojekter, der gennemføres, bliver mindre bæredygtige, viser en undersøgelse lavet af Danske Arkitektvirksomheder.
17. MAJ 2022 10.53

Mange anlægsprojekter bliver i øjeblikket droppet eller udskudt, som følge af høje materialepriser. Men droppede projekter er ikke den eneste konsekvens af de høje materialepriser i anlægsbranchen.

Mange arkitektvirksomheder har ifølge en undersøgelse lavet af organisationen Danske Arkitektvirksomheder oplevet, at man i stedet for at droppe et projekt i stedet skærer ned på bæredygtige materialer, for fortsat at kunne gennemføre projektet.

"Helt generelt er der frygt for, at de bæredygtige tiltag bliver nedprioriteret pga. de høje materialeomkostninger – et medlem har faktisk oplevet, at et træprojekt (CLT) er blevet omprojekteret til betonelementer for at holde prisen," skriver organisationen i en pressemeddelelse. 

Generelt fremhæver organisationen at dens medlemme mærker tilbageholdenhed hos både private og almene bygherrer pga. de høje materialepriser, hvorved deres business-cases ikke længere hænger sammen. Renoveringer fortsætter, men bliver også ramt af de høje materialepriser, hvorved de mange bæredygtige tiltag risikerer at blive sparet væk.

Den tendens bekymrer direktør i Danske Arkitektvirksomheder, Lene Espersen.

- Vi er knap nok kommet i gang med en bæredygtig omstilling i byggeriet, så det er i mine øjne en katastrofe, hvis bygherrer fravælger de bæredygtige løsninger, siger hun. 

amp