dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Bæredygtigt byggeri lider som følge af stigende materialepriser

Flere anlægsprojekter, der gennemføres, bliver mindre bæredygtige, viser en undersøgelse lavet af Danske Arkitektvirksomheder.
17. MAJ 2022 10.53

Mange anlægsprojekter bliver i øjeblikket droppet eller udskudt, som følge af høje materialepriser. Men droppede projekter er ikke den eneste konsekvens af de høje materialepriser i anlægsbranchen.

Mange arkitektvirksomheder har ifølge en undersøgelse lavet af organisationen Danske Arkitektvirksomheder oplevet, at man i stedet for at droppe et projekt i stedet skærer ned på bæredygtige materialer, for fortsat at kunne gennemføre projektet.

"Helt generelt er der frygt for, at de bæredygtige tiltag bliver nedprioriteret pga. de høje materialeomkostninger – et medlem har faktisk oplevet, at et træprojekt (CLT) er blevet omprojekteret til betonelementer for at holde prisen," skriver organisationen i en pressemeddelelse. 

Generelt fremhæver organisationen at dens medlemme mærker tilbageholdenhed hos både private og almene bygherrer pga. de høje materialepriser, hvorved deres business-cases ikke længere hænger sammen. Renoveringer fortsætter, men bliver også ramt af de høje materialepriser, hvorved de mange bæredygtige tiltag risikerer at blive sparet væk.

Den tendens bekymrer direktør i Danske Arkitektvirksomheder, Lene Espersen.

- Vi er knap nok kommet i gang med en bæredygtig omstilling i byggeriet, så det er i mine øjne en katastrofe, hvis bygherrer fravælger de bæredygtige løsninger, siger hun. 

amp

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.