dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Brug Kommunernes Klimakort til samarbejde
Genbrug af arbejdstøj i Høje-Taastrup Kommune er et af de over 300 grønne tiltag der, via Kommunernes Klimakort, kan inspirere andre kommuner.
Foto: Høje-Taastrup Kommune

KL opfordrer:
Brug Kommunernes Klimakort til samarbejde

Over 300 grønne tiltag fra kommunerne er allerede registreret på det digitale Kommunernes Klimakort. Formanden for KL's klimasamarbejde opfordrer kommmunerne til endnu mere vidensdeling og samarbejde på området.
4. AUG 2022 10.00

For at hjælpe kommunerne med at få sat flere grønne tiltag i værk har KL udviklet den interaktive platform, Kommunernes Klimakort. Her kan man allerede blive klogere på godt 300 grønne indsatser over hele landet, blive inspireret og selv tilføje initiativerne fra egen kommune. Initiativerne beskrives og er plottet ind på et grønt Danmarkskort.

Nu opfordrer formanden for KL's ad hoc-udvalg for klimasamarbejde Frank Schmidt-Hansen (K) kommunerne til i endnu højere grad at dele deres klimaerfaringer, så de mest effektive løsninger kan blive spredt.

- "Rigtig mange kommuner har spændende, innovative og effektive indsatser på klimaområdet. Men hvis vi skal nå de mål, vi har sat os i de kommunale klimahandlingsplaner (DK2020), kan vi ikke nøjes med at fokusere på vores egne indsatser: Vi skal også lære af hinanden. Her er Kommunernes Klimakort et vigtigt hjælpemiddel," skriver han i et debatindlæg.

Potentiale i vidensdeling

Gennem vidensdeling kan kommunerne hurtigere udvikle og skalere de gode eksempler – og luge ud i de mindre gode. Hvis én kommune allerede har brugt tid, kræfter og penge på at udvikle en god løsning, er det med at få delt den, så andre kan blive klogere og inspireret til, hvad de selv skal gøre, hedder det videre i indlægget.

Udvalgsformanden peger dog også på, at kommunernes indskrænkede råderum gør det sværere at prioritere nye grønne tiltag, når der først og fremmest skal leveres god service.

"Med andre ord: Det gælder om at få mest grønt for pengene. Det er vigtigt, at hele den kommunale forvaltning spiller ind i den grønne omstilling, da ’mange bække små’ er nødvendige for at reducere det samlede klimaaftryk. Både økonomiafdelingerne og de store velfærdsområder skal nu tage stilling til, hvordan de vil integrere den grønne dagsorden i deres opgaver," skriver Frank Schmidt-Hansen og henviser igen til Kommunernes Klimakort for inspiration og udveksling af viden.

cwa

Kommunernes Klimakort kan registrere klimaindsatserne i de enkelte kommuner - kortet findes her.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.