dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Bygge- og ejendomsbranchens største grønne NGO skifter navn

Green Building Council Denmark bliver til Rådet for Bæredygtigt Byggeri.
24. JAN 2023 10.18

Pr dags dato er der ikke længere noget, som hedder Green Building Council Denmark. Den grønne NGO, som er bygge- og ejendomsbranchens største, stopper dog ikke sit arbejde, men ændrer navn til Rådet for Bæredygtigt Byggeri. Det oplyser organisationen i en pressemeddelelse.

- Vores navneskifte markerer, at vores organisation og hele branchen er et nyt sted. Vi behøver ikke længere bruge vores energi på at overbevise om  bæredygtighed er vejen frem. Det er heldigvis blevet en præmis for den videre udvikling af vores samfund. Tiden er kommet til at accelerere den bæredygtige omstilling, og det skal gå stærkt. Er man som virksomhed ikke klar, er det ved at være sidste udkald, siger Mette Qvist, direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Medlemsorganisationen blev grundlagt tilbage i 2010 med formålet at skabe et fælles sprog for bæredygtighed i byggeriet. Bæredygtighedscertificeringen DGNB, som beskriver niveauet af bæredygtighed i et byggeri, byområde eller en eksisterende bygning, blev af byggebranchen valgt som rammen for dokumenteret bæredygtighed i Danmark. 

Rammerne har rykker sig siden oprettelsen og ved årsskiftet blev CO2-kravet for DGNB til nye bygninger strammet markant, og for nylig blev udmærkelsen DGNB Planet udgivet, som netop tager udgangspunkt i de planetære grænser.

Klar til at rykke videre

I dag har DGNB vundet stort indpas i den danske bygge- og ejendomsbranche, ligesom den fortsat vil være helt central i Rådet for Bæredygtigt Byggeris arbejde.

- Da vi blev grundlagt, manglede branchen viden, materialer, erfaringer og meget mere for at arbejde med bæredygtighed. Derfor har vi sammen med vores medlemmer etableret certificeringsordningen DGNB med specifikke helhedsorienterede krav til den bæredygtige omstilling. Og nu melder flertallet af medlemmerne sig klar til at rykke videre. De ønsker mere ambitiøse mål og værktøjer, siger Mette Qvist.

Ifølge Mette Qvist, vil Rådet for Bæredygtigt Byggeri komme til at lave det samme som Green Building Council Denmark – men også meget mere. 
Med flere nye ansættelser inden for politisk interessevaretagelse, kommunikation og ESG kommer organisationen til at spille en større rolle i den offentlige debat, på Christiansborg, ude i kommunerne og i den finansielle verden.

Derudover kommer Rådet for Bæredygtigt Byggeri til at spille en central rolle i de svære samtaler, bygge- og ejendomsbranchen skal have de kommende år. Skal vi fortsat bygge nyt? Skal vi gå væk fra at udregne klimapåvirkning i CO2 pr. kvadratmeter og i stedet CO2 pr. person? Hvilken rolle spiller det offentlige? Hvad skal rives ned, og måske vigtigst, hvad skal ikke rives ned?

- Mit største mål er, at det mere bæredygtige valg bliver det naturlige valg. Derudover vil vi sørge for at fjerne de barrierer, som står i vejen for bæredygtighed; det være sig lovgivning, viden, kompetencer, så er vi klar. Og det er også min oplevelse, at branchen er klar, siger Mette Qvist.

amp