dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
DI: Vejen slår Ikast-Brande af pinden som mest erhvervsvenlig
Virksomhederne i Vejen er gennemgående tilfredse med den behandling, de får på kommunens rådhus.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

DI: Vejen slår Ikast-Brande af pinden som mest erhvervsvenlig

Ikast-Brande har vundet prisen 11 år ud af 12, men er i år henvist til tredjepladsen efter Vejen og Morsø.
6. SEP 2022 19.30

Ikast-Brande Kommune har vundet Dansk Industris store undersøgelse "Lokal Erhvervsvenlighed" 11 ud af 12 år. Men i år - 13. gang, prisen bliver uddelt - er det slut. Vejen Kommune stormer ind på førstepladsen, og med Morsø Kommune på andenpladsen er Ikast-Brande i år henvist til bronze-pladsen, oplyser DI.

Næsten 8.000 virksomheder har vurderet deres kommune inden for ti kategorier, og med en fremgang i syv kategorier indtager Vejen Kommune for første gang pladsen som nummer et.

Mere end fire ud af fem virksomheder i Vejen Kommune vender i 2022 tommelfingeren opad til kommunens erhvervsvenlighed.

- Når nu Ikast-Brande skulle skubbes ned af piedestalen, så er det ikke helt overraskende, at det er Vejen, der gør det. I 2020 blev de nummer to og sidste år fik de en fjerdeplads. Det er således en mangeårig indsats, der giver Vejen den flotte sejr i år, siger medlemsdirektør i DI Anders Søndergaard Larsen.

Fra 2021 til i år har Vejen Kommune forbedret sig på de fleste af parametrene i DI’s årlige undersøgelse. Kommunen vinder kategorien 'Arbejdskraft', og sammen med Herning vinder den kategorien ’Overordnet erhvervsvenlighed’, hvor virksomhederne vurderer deres generelle tilfredshed med kommunens erhvervsvenlighed, og om de vil anbefale andre virksomheder at flytte til kommunen.

- Alle kommunens medarbejdere har en stor andel i, at vi er nået helt til tops - uden deres indsats var vi aldrig nået hertil. Vi har i flere år ligget højt på listen, og det er en stor forløsning endelig at få 1. pladsen. Det er en fantastisk anerkendelse at få fra vores virksomheder, at de sætter pris på den indsats og service, vi gør os umage med at yde overfor dem, siger borgmester i Vejen Frank Schmidt Hansen (K).

Morsø er højdespringer

Hvor Vejen ikke var en helt uventet vinder i år, ser det anderledes ud med andenpladsen. Morsø er nemlig i top 10 for første gang. Siden 2016, da kommunen opnåede en 63. plads, er Morsø stort set uafbrudt rykket opad på ranglisten. Og Morsø er første kommune nogensinde, der vinder tre kategorier, ’Sagsbehandling’, ’Uddannelse’ og ’Digitale Rammer’.

- Resultatet for Morsø er næsten lige så imponerende som Vejens. Morsø prioriterer erhvervslivet meget højt, og det giver pote i undersøgelsen, siger Anders Søndergaard Larsen.

Top ti i lokal erhvervsvenlighed

  • Vejen
  • Morsø
  • Ikast-Brande
  • Hedensted
  • Herning
  • Silkeborg
  • Varde
  • Nordfyn
  • Odder
  • Billund

På den nye tredjeplads lykønsker Ikast-Brandes borgmester, Ib Lauritsen (V) Vejen.

- Det er en pris med stor ære, men også en pris med store forpligtelser. Gennem årene har vi haft besøg fra mange kommuner. Flere gange. Alle vil jo gerne lære af nummer ét. Nu er det Vejens tur til at lære fra sig. Det kan de glæde sig til, siger han.

Ib Lauritsen forklarer Ikast-Brandes nye placering med, at der er tilføjet nye målepunkter om fx cykelstier og antal grønne kommunale biler, hvor kommunen klarer sig dårligt. 

Vestjylland og Sydjylland bedst

Når resultaterne deles op på landsdele, så er der gode nyheder for flere områder. Vestjylland har – trods sejren til sydjyske Vejen – overhalet Sydjylland, som var bedste landsdel sidste år. Den gennemsnitlige placering for de otte kommuner i Vestjylland - Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer og Viborg kommuner – er en 19. plads. Gennemsnittet i Sydjylland er 21, og de to jyske landsdele skiller sig ud som de klart mest erhvervsvenlige i landet.

Nordjyllands kommuner er gået mere end seks pladser frem i gennemsnit, og kommunerne i Syd- og Vestsjælland er i gennemsnit gået mere end otte pladser frem.

- Det er tiltrængt fremgang for to områder, som i de foregående år har haft det svært i Lokal Erhvervsvenlighed, siger Anders Søndergaard Larsen.

Arbejdskraft er vigtigst

De næsten 8.000 virksomheder har også svaret på, hvilket område de finder vigtigst, at politikerne i både kommuner og i Folketinget gør noget ved. For begge områder er svaret arbejdskraft. I alle tidligere år – hvor DI kun har spurgt til virksomhedernes foretrukne kommuneindsats - har infrastruktur været virksomhedernes højest prioriterede område.

Foruden de næsten 8.000 svar fra virksomhederne er kommunerne også vurderet på 38 statistiske parametre. De fem mindre ø-kommuner er ikke omfattet.

DI's årlige undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed er en af flere. Også Dansk Byggeri og SMVdanmark laver kåringer baseret på deres medlemmers tilbagemeldinger.

Se undersøgelsen her

ak

Opdateret onsdag morgen med kommentar fra Ib Lauritsen

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.