dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Disse kommuner kan vinde skibsbyggeri til milliarder

To store alliancer og to enkeltstående kommuner har meldt sig på banen. Hvem der får opgaven afklares tidligst i juni.
23. APR 2025 10.56

Tirsdag blev regeringen og forsvarsforsvarsforligskredsen enige om en ny flådeplan, der udstikker rammerne for statens indkøb af nye skibe og krigsskibe til Søværnet.

I aftalen er det nu slået fast, at 26 mindre skibe skal bygges i Danmark til en pris på 3,6 mia. kr. Hvorhenne i Danmark skibene skal bygges besluttes tidligst i juni.

Derudover skal et såkaldt udviklingsprojekt med forskellige former for maritime droner til lidt over 300 mio. kr. igangsættes.

Om de helt store krigsskibe, som også skal indkøbes, vil blive bygget i Danmark, afklares i juli. 

To store alliancer i spil

Flådeplanen bliver tirsdag eftermiddag rost af de to kommunale alliancer Nordjylland og Fyn, som begge er gået hårdt ind på at vinde skibsbyggeriet. Begge alliancer fremhæver, at de har eksisterende værfter og havne med den rette kapacitet.

Til Fyens Stiftstidende svarer Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) kort og præcist på spørgsmålet om, hvorvidt Fyn fortsat vil have fingrene i skibsbyggeriet:

- Vi er klar, siger han.

I en pressemeddelelse fremhæver den nordjyske alliance, der tæller samtlige nordjyske kommuner og Region Nordjylland, at de mange nye skibe i flådeplanen "passer perfekt" til regionens erfaring og kompetencer.

Nordjylland foreslår, at skibene skal bygges på Frederikshavn Havn og Skagen Havn. Begge steder har værfterne tidligere erfaring med Forsvaret.

På vegne af den fynske alliance, som tæller samtlige af øens borgmestre, fremhæver Peter Rahbæk Juel, at Fyn tidligere er blevet fremhævet af det maritime partnerskab, for at have nogle særlige forudsætninger og kompetencer inden for skibsbygning. Derudover står Odense stærkt på robot- og droneteknologi.

Dobbeltrolle og ny kandidat

Esbjerg Havn har også kastet sit lod i puljen, men en dobbeltrolle truer havnens mulighed for at vinde opgaven. Det skyldes, at Venstres Søren Gade er blevet kritiseret af Alternativet og Enhedslisten for både at være formand for Folketinget og bestyrelsesformand i Esbjerg Havn. Tirsdag meldte Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti sig ind i koret og kritiseret dobbeltrollen.

Partierne mener, at Søren Gade med begge roller er sårbar over for mistanke om urent trav. "Og det kan falde tilbage på hans partiformand Troels Lund Poulsen, der som forsvarsminister skal svare på spørgsmål om, hvor Forsvarets skibe skal bygges", skriver TV 2 i en analyse.

"Ender Esbjerg Havn med at skulle bygge skibe, får Troels Lund Poulsen i hvert fald virkelig en udfordring med at forklare, hvorfor lige netop Søren Gades havn er den bedst egnede", skriver mediet.

Direktør for Esbjerg Havn Dennis Jul Pedersen afviser kritikken af Søren Gade til Ritzau og kaldet det helt skævt:

- De to ting har intet med hinanden at gøre. Vi har som havn ingenting at gøre med, hvad vores virksomheder skal byde og ikke byde ind på, siger han.

Sidst men ikke mindst har Lolland Kommune i denne uge bragt sig på banen med Rødby Havn som en mulig lokation for det kommende skibsbyggeri. Borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), fremhæver både et møde med statsminister Mette Frederiksen (S), hvor de eftersigende har drøftet mulighederne for at bygge krigsskibe på Rødby Havn. Derudover skulle kommunen have modtaget henvendelser fra kommercielle aktører om at bygge krigsskibe her.

lal

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.