DTU sender design-opgave for nyt forskningsskib i udbud

For nyligt påbegyndte DTU et omfattende designudbud for det et nyt forskningskib. 

Dana V, som DTU’s kommende nye havforskningsskib kommer til at hedde, er for alvor ved at tage form. Midt i juli blev designfasen for den specielle opgave sendt i udbud. Heri kan man læse detaljerede beskrivelser af, hvad sådan et skib skal kunne, når det er bygget færdigt.

-  Offentliggørelsen af designudbuddet er et vigtigt skridt i processen med at bygge et nyt havforskningsskib.Og med det design, der skal projekteres, kan vi glæde os til at få et nyt top-moderne og multidisciplinært forskningsskib, siger institutdirektør og skibsreder for Dana Fritz Köster i en pressemeddelelse fra DTU.

Designudbuddet er blevet til på baggrund af brugeranalyser samt information fra tidligere konceptdesign. Til sammen danner det grundlag for det detaljerede design, der indgår som den væsentlige komponent i værftsudbuddet.

Forventningen er, at Dana V bliver ca. 68 meter langt og har plads til ca. 38 personer, hvor størstedelen vil være forskere.

Dana V skal sejle som hele Danmarks forskningsskib og i den egenskab kunne dække Danmarks nuværende og fremtidige behov for forskning, monitorering og uddannelse inden for de marine og maritime fagområder i europæiske farvande, Nordatlanten samt polarklodens område, som der står i udbudsbekendtgørelsen.

Finansieret af DTU og fonde

At bygge et nyt forskningsskib, der skal rumme mange funktioner og også skal kunne klare ture til Arktis, er en kompleks, lang og dyr proces. Skibsbyggeriet er blevet muligt med bidrag fra både DTU, den danske stat samt fondene A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond og Orient’s Fond.

Der er frist for at fremsende bud på opgaven 25 august. Det nye forskningsskib Dana V kan efter planen sættes i søen i 2026. 

amp