dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Dyrere byggematerialer står i vejen for flere almene boliger
De almene boliger, der er bygget i København de seneste år, rækker langtfra til at dække behovet.
Foto: Københavns Kommune

Borgmester advarer:
Dyrere byggematerialer står i vejen for flere almene boliger

Drømmen om en blandet by kan forblive et fatamorgana, advarer KAB.
13. JUN 2024 16.03

KØBENHAVN: Prisudviklingen i byggebranchen gør det så svært at bygge nye almene boliger, som skal hjælpe til at skabe et balanceret boligmarked i hovedstaden, at landspolitikerne må træde til, mener Københavns teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL), oplyser kommunen.
 
I København betyder stigende priser på alt fra jern og stål til træ og betonelementer, at byggeriet af almene boliger står i stampe. I 2022 og 2023 er der taget hhv. 201 og 226 almene boliger i brug, og forventningen til 2024 ligger på 361 nye almene boliger.

Det rækker på ingen måde til at dække de behov, der er i København i dag, og teknik- og miljøborgmesteren advarer nu om, at udløbet af en ordning om forhøjet maksimumbeløb kan gøre ondt værre.

- Maksimumbeløbet for et alment boligbyggeri er fastsat ved lov, og grundet de voldsomme prisstigninger på materialer er det stort set blevet umuligt at gennemføre projekter i København. Det kommer vi rundt om med den midlertidige lovgivning, men når denne særaftale udløber, ser det for alvor sort ud med hensyn til at få opført almene boliger og dermed sikre, at København fortsat forbliver en blandet by, siger Line Barfod.

Solnedgangsklausul

Den midlertidige særlovgivning har været afgørende for, at syv almene boligbyggerier bliver til virkelighed i København. De syv projekter dækker over 141 ungdomsboliger og 249 familieboliger.

Siden efteråret 2022 har kommunerne haft bemyndigelse til at gå 20 pct. over det maksimumbeløb, som almene boligprojekter skal holde sig indenfor. Men ordningen om det forhøjede maksimumbeløb blev indført med en solnedgangsklausul denne sommer.

Line Barfods opråb får bl.a. støtte fra boligorganisationen KAB.

- Vores kunder i boligselskaberne er parate, og ventelisterne til en bolig er alenlange. Den blandede by risikerer at blive et politisk fatamorgana, hvis ikke der sker noget, siger adm. direktør Jens Elmelund.

dotn

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.