dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Færre indkøb og afsluttet byggeri gavner klimaaftryk
Udstyr fylder meget på en operationsstue. Medicinsk udstyr og medicinforbrug udgør tilsammen ca. 45 procent af Region Midtjyllands klimaaftryk.
Foto: Per Fløng

Færre indkøb og afsluttet byggeri gavner klimaaftryk

Region Midtjylland har reduceret sit klimaaftryk med en femtedel på et år. Det var der særligt to grunde til.
25. APR 2024 14.10

MIDTJYLLAND: Fra 2022 til 2023 er Region Midtjyllands klimaaftryk faldet med en femtedel, helt præcis 109.000 tons CO2. Det viser koncernens klimaregnskab, som regionsrådet nu har godkendt, oplyser regionen.

Der ligger dog en-to store forklaringer bag det markante fald:

Først og fremmest skyldes det et fald i indkøbet af medicinsk udstyr, især fordi der ikke mere er brug for ret meget måleudstyr til at teste for covid-19. 

Desuden har regionen ikke haft et klimaaftryk fra byggeriet af Regionshospitalet Gødstrup i 2023, fordi byggeriet blev afsluttet i 2022.

Større mængder affald

Klimaregnskabet viser positive tendenser for de fleste målsætninger i regionens bæredygtighedsstrategi, når man ser på hele perioden fra 2018 til 2023.

Affaldsmængden steg dog med 161 tons fra 2022 til 2023, og selvom genanvendelsesprocenten steg fra 23 til 24 procent, er der stadig lang vej op til målsætningen om 70 procents genanvendelse i 2030.

For at nå målsætningerne indgik Midtjylland som den første region tidligere i år forpligtende bæredygtighedsaftaler med bl.a. alle hospitalerne, psykiatrien og socialområdet.

- Bæredygtig omstilling af sundhedsvæsnet er en stor og kompleks opgave, og selvom det går den rigtige vej, er vi også bevidste om, at der skal mere fart på. Derfor har vi sat gang i flere tiltag, som styrker fremdriften - fx med de nye forpligtende bæredygtighedsaftaler, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Særlige ansvarsområder

I januar offentliggjorde Danske Regioner en fælles strategi for, hvordan hospitalernes CO2-udledning skal halveres inden 2035. I strategien har hver af de fem regioner fået nogle særlige ansvarsområder, hvor de skal gå forrest på vegne af alle landets hospitaler. Region Midtjylland har fået to særlige ansvarsområder.

Det drejer det sig om medicoteknisk udstyr - herunder hvordan klimabelastningen mindskes ift. fremstilling, transport, brug og "end-of-life" - og operationsområdet, der fokuserer på, hvordan CO2-aftrykket og affaldsmængderne fra operationer kan mindskes.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.