DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Claus Fisker, Ritzau Scanpix

Falck hyrede kampagnefolk mod Bios: 'Vi skal skabe bekymring!'

Rapport om konkurrencemisbrug nu ude med alle detaljer: 'Det bliver kaotisk og folk risikerer at dø', lød slagordet for påvirkningsindsatsen i forhold til patientsikkerheden. Falck var tilpas med at 'holde bekymringssporet i kog'.

SYDDANMARK: Konkurrencerådet har nu offentliggjort sin undersøgelse af Falcks konkurrencemisbrug i fuld længde, dog stadig med anonymiseringer af Falcks hjælpe-aktører i undermineringen af konkurrenten Bios. Men selv med anonymiseringerne er der tale om artig læsning.

Eksempelvis gør 'Kommunikationsbureau X' det i et oplæg ganske klar hvad Falcks formål med samarbejdet er: 'Vi skal skabe bekymring!' hedder det ligeud.

Det er blandt andet patientsikkerheden, man vil slå på: 'Borgerne og politikerne skal se for sig, at kvaliteten bliver ringere og responstiderne længere. Det bliver kaotisk og folk risikerer at dø'.

'Formålet er at flytte den politiske debat i Region Syd, så den ikke handler om Falck, men om en række problematiske forhold vedrørende udbuddet. Det var ikke gennemtænkt, de valgte leverandører kan ikke løfte opgaven mv.'

Falck forekommer tilfreds med indsatsen fra 'Kommunikationsbureau X': 'En vinkel, der er velegnet til at holde bekymringssporet i kog. Det skal vi have gravet videre i, men i armslængde af Falck,' skriver en i rapporten anonymiseret Falck-medarbejder til bureauet.

Også et andet bureau, i rapporten kaldet 'Kommunikationsbureau Y', har været i sving og rapporterer om en mediekontakt triumferende til Falck, at 'journalisterne vitterligt tror, at Falck har givet op, og slet ikke forbinder [indehaver af kommunikationsbureau Y] med Falck'. Den pågældende indehaver agerede på opdrag af Falck som skjult kilde for lokale medier, i dette tilfælde Fyens Stiftstidende, som dog ifølge fagbladet Journalisten ikke mener at være blevet udnyttet.

'Ufine metoder', har regionsrådsformand Stephanie Lose (V) ikke desto mindre kaldt Falcks ageren.

- Jeg hæfter mig ved, at Falck bag alle linjer og via stråmænd og kommunikationsbureauer blandt andet har plantet historier på de sociale medier og hos medier ganske målrettet og bevidst for at spolere Bios' ambulancedrift hos os, siger hun således til TV2 Fyn.

Falck har erkendt og undskyldt det passerede, men mener ikke, at det var ulovligt. Konkurrencerådets afgørelse er af Falck anket til Konkurrenceankenævnet.

Læs Konkurrencerådes rapport i fuld længde.