DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Linda Johansen, Ritzau Foto

Flere valgsteder ramt af it-problemer

Der er bøvl med at scanne de digitale valgkort flere steder rundt i landet
21. NOV 2017 9.25
TEMA: KV17

Flere steder rundt i landet starter kommunalvalget skidt, da valgstederne er ramt af IT-problemer, når valgkortene skal scannes. 

Indtil videre gælder det en håndfuld afstemningssteder i Kolding Kommune og på Guldberg Skolen på Nørrebro i København Kommune. Det oplyser DR Syd og Ekstra Bladet. 

I stedet skal valghandlingen i Kolding nogle steder klares manuelt. Det betyder dobbelt arbejde for de valgtilforordnede på valgstedet, men der er ikke nogen sikkerhedsbrist forbundet med det, oplyser Kolding Kommune.

It-problemer har også drillet i Ringsted, hvor teknikken ved valgbordene ved valgstedet i Ringsted Kongrescenter ikke var klar til tiden, skriver TV2 Øst.

Lange køer
På Nørrebro har IT-problemerne skabt så lange køer, at mange vælgere har forladt stedet uden at stemme. Det skriver Ekstra-Bladet. 

- Da jeg ankom, var der stadig ikke nogen, der havde stemt. Der var en meget lang kø, og mange - måske 50 mennesker - har forladt stedet uden at stemme. Det var tilsyneladende det elektroniske system, hvor de bipper valgkortene, der ikke virkede. Men nu er de gået igang med at registrere valgkortene skriftligt, fortæller Pelle Dam, journalist og redaktionschef på mediet Format. 

Ifølge Hans Steen Andersen fra valgsekretariatet på Københavns Rådhus arbejdes der på højtryk for at løse problemet.

- Der har været tekniske vanskeligheder med at få det elektroniske system, hvor vi registrerer valgkort, til at virke. De er nu gået over til at registrere valgkortene skriftligt, mens vi arbejder på at få sat de rigtige ledninger i de rigtige steder. Valget er ikke stoppet. Men folk, der skal stemme på Guldbergsskolen må væbne sig med tålmodighed, indtil vi får systemet helt op at køre, siger han.

Også problemer ved KV13
Flere kommuner brugte også digitale valglister ved folketingsvalget forrige år og her skete der flere steder nedbrud på systemet - heriblandt Københavns Kommune. 

Ifølge Steen Østergaard, valggeneral hos KMD, var årsagen til nedbrudene ved sidste valg, at kommunerne ikke havde opstillet scannerne ordentligt. KMD er dem, der leverer IT-systemet til valgstederne. 

Også Høje-Taastrup Kommune oplevede sidste år problemer med de digitale valglister, men kommunens IT-specialist Lars Haagen Petersen forsikrede her til morgen, at der ikke vil opstå problemer denne gang. 

Også Steen Østergaard oplyste her til morgen, at der var taget hånd om problemerne fra sidste valg.

Intet overblik
Økonomi- og indenrigsministeriet har ikke et samlet overblik over, hvilke valgsteder der har haft problemer med it-systemerne. 

Ministeriet har hørt fra enkelte valgsteder, men kommunerne har ikke pligt til at melde, når der er problemer. 

- Hvis it-systemerne driller, skal man gå over til at bruge papirvalglister, og det kan jeg jo se, at man har gjort nogle steder, siger Christine Boeskov, valgkonsulent i Økonomi- og indenrigsministeriet.

- Det er selvfølgelig ærgerligt for de vælgere, der møder op og skal vente lidt længere i kø, men jeg ved, at kommunerne kæmper for at få teknikken til at virke og få det op at køre så hurtigt som muligt, siger hun.

Det er kommunerne, der har ansvar for stemmestederne, og det er også den enkelte kommune, der beslutter, om der er manuelle eller digitale valglister, oplyser ministeriet.

 

sl