Guldborgsund holder igen med vedtagne anlægsprojekter som følge af store prisstigninger

På grund af omfattende prisstigninger på blandt andet byggematerialer har Økonomiudvalget i Guldborgsund vedtaget en tilbageholdende tilgang til allerede planlagte og kommende anlægsprojekter.
12. MAJ 2022 11.58

GULDBORGSUND: Først corona og sidenhen krigen i Ukraine har skabt forsyningskrise og fået priserne på på blandt andet bygge- og anlægsprojekter til at stige voldsomt. Det har fået mange kommuner til at trække i bremsen på mulige nye projekter. Men i Guldborgsund Kommune går man skridtet videre og vil også holde igen med allerede vedtagne anlægsprojekter for at økonomien ikke skal løbe løbsk. 

På et møde i kommunens økonomiudvalg mandag blev det således besluttet, at kommunen i den kommende tid skal have en særlig opmærksomhed på anlægsbudgettet, fortæller borgmester Simon Hansen (S) i en pressemeddelelse.

- Vi er nødt til at tænke os godt om, inden vi sætter nogle af de store anlægsprojekter i gang. På den ene side ønsker vi jo fortsat fremdrift i de byggerier, vi har vedtaget politisk, og på den anden side skal vi passe godt på pengene. I øjeblikket får vi ikke særlig meget byggeri for vores penge, og det skal vi tage bestik af, siger han.

Beslutningen skal ses i lyset af at priserne i øjeblikket er op mod 50 pct. højere end det estimat, som kommunen i sin tid lagde til grund for byggerierne, da de blev lagt frem til politisk vedtagelse. Den store usikkerhed gør også, at Simon Hansen ikke vil sætte tidshorisont på, hvor længe kommunen vil føre den mere tilbageholdende stil.

- Jeg tror, vi alle håber, at verdenssituationen bliver mere rolig. Både i forhold til den globale sikkerhed og i forhold til priser og økonomi. Der er bare ingen, der kan sige noget om, hvornår det sker, og i mellemtiden må vi handle derefter, siger han. 

Beslutningen om at udskyde byggerier falder fint i tråd med den opfordring som finansminister Nicolai Wammen kom med tidligere på ugen. Her bad han kommuner og regioner om at bruge færre penge på konsulenter og anlægskontoen. . 

- Der skal være en lavere anlægsramme for både kommuner og regioner. Vi er nødt til at prioritere skarpt, så må vi se på, hvad vi i øvrigt kan gøre. Man får ikke ret meget for pengene. Vi kan presse på inflationen ved at have for høj en anlægsramme, udtalte  Wammen. 

amp