dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Helsingør går efter de rette botilbud til de rette priser

Priserne på botilbud stiger generelt i kommunerne, ikke mindst de eksterne. I Helsingør skal to nye medarbejdere give bedre udredning, der skal føre til bedre priser på botilbudsområdet.

HELSINGØR: Helsingør Kommune vil ansætte to nye rådgivere til udredning af borgere til botilbud for bedre at finde det rette tilbud til den rette pris, fremgår det af indstillingen til byrådsbeslutningen mandag.

De to nye medarbejdere skal med bedre udredning via voksenudredningsmetoden (VUM) styrke grundlaget for den socialfaglige (gen)forhandling med leverandører af botilbud om indsats og pris. Metoden bruges for voksne med handicap, psykiske vanskeligheder eller sociale problemer og understøtter under sagsbehandlingen også samarbejdet med de tilbud, som skal levere den sociale indsats.

Helsingør har tidligere sat ind for at få bedre kontrakter ved at ansætte en contract manager, der gjorde at Center for Særlig Social Indsats fik reduceret budgettet med 4 mio. kr. fra 2020 - en besparelse, der blev hentet ind gennem forhandling med både nye og eksisterende botilbud. 

Priserne stiger

På to år er gennemsnitsprisen på tilbud til 233 borgere i kommunen steget med 100.000 kr, og det er særligt de eksterne tilbud, der stiger.

DK Nyt har tidligere beskrevet en KL-analyse af 22 kommuners udgifter på botilbudsområdet, der bl.a. viser, at de private botilbud på tre år er steget med 21 pct., mens de kommunale og regionale tilbud er steget med 5-6 pct. 

KL peger i den forbindelse på en række tiltag i forhold til brugen af private tilbud, der kan være med til at holde snor med udgifterne, fx brug af standardkontrakter, fokus på opfølgning og forhandling, matrikelløse botilbud (i eget hjem) og samarbejde om kapaciteten kommunerne imellem eller med regionen.

Tjener sig selv ind

Med nyansættelserne i Helsingør til 850.000 kr. årligt forventes det, at udgifterne til botilbud kan reduceres med 700.000 kr. i 2023 og 1.900.000 kr. i 2024 og frem. Det betyder, at merforbruget allerede i år to vil falde, selvom om det også nævnes i indstillingen, at den forventede besparelse er udtryk for et forsigtigt skøn, fordi borgergruppen kan ændre sig løbende.

En investering, der tjener sig selv ind, betegnes som en "business case", men Ifølge sn.dk, der fulgte debatten ved byrådsmødet, var der dog også andet end økonomi i spil forud for beslutningen. Fx fremhævede Bente Borg Donkin (SF), matchet af borger og botilbud:

- Sagen skulle også meget gerne resultere i, at vi ikke får så mange klager hos Ankestyrelsen, fordi hjælpen på botilbuddene kommer til at matche borgernes behov, sagde hun, suppleret af Marlene Harpsøe (DD):

- Det her handler ikke kun om kroner og øre. Det handler også om kvaliteten af det botilbud, som borgeren bor på, sagde hun bl.a.

Et ændringsforslag fra Nye Borgerlige om kun at projektansætte de to VUM-medarbejer for en periode for to år med mulighed for forlængelse op til fire år, blev forkastet med tyve stemmer mod fem, og derefter godkendte det samlede byråd indstillingen om permanent ansættelse af de to nye medarbejdere.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.