dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Hofor vil stille skrappere bæredygtighedskrav til nybyggeri
Der er stort fokus på bæredygtighed, når HOFOR moderniserer sine vandværker. På Værket ved Søndersø er hele 144.000 mursten fra det gamle værk blevet renset, så de kan genbruges under ombygningen og i andre Hofor-byggerier.
Foto: Hofor

Hofor vil stille skrappere bæredygtighedskrav til nybyggeri

Det nye bæredygtighedskrav træder i kraft i år og betyder bl.a. at nye bygninger skal udlede mindre CO2 end hidtil.
15. MAJ 2024 10.38

Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, som er ejet af kommunerne i hovedstadsområdet, sætter nu øget fokus på bæredygtighed. Det sker ved, at forsyningsselskabet har vedtaget at stille krav til bæredygtighed i nye bygninger. Krav, der er væsentligt skrappere, end loven kræver. Det oplyser Hofor i en pressemeddelelse.

- Anlægs- og byggebranchen er en af de største udledere af CO2 og har et stort forbrug af ressourcer. Hofor har bygge- og anlægsaktiviteter for mindst 30 mia. kr. de næste ti år, og derfor er det et naturligt sted at sætte ind i bestræbelserne for at nå Hofors mål om at være CO2-neutral i 2040, siger direktør for Byggeri og Anlæg i Hofor, Søren Birch.

Hofor har bl.a. indført, at nye bygninger skal have lavet en livscyklusanalyse. Det er en opgørelse af, hvordan en bygning belaster klimaet lige fra opførelsen, til den er blevet revet ned igen. Derudover har Hofor formuleret konkrete mål for, hvor meget CO2 bygningerne må udlede gennem deres levetid. Hofor indfører desuden et krav om, at nye bygninger skal være guldcertificeret efter DGNB-systemet.

Desuden har Hofor tilsluttet sig klima-initiativet Reduction Roadmap, som opstiller konkrete, årlige CO2-mål for nybyggeri i Danmark, og som arbejder for at skærpe klimamålsætningerne i byggelovgivningen, så de afspejler klimavidenskaben. Skal det lykkes, skal bygninger kun udlede 5,8 kg CO2 per kvadratmeter allerede fra 2025, hvilket er endnu lavere end Hofors nye krav, som lyder på otte kg. 

Søren Birch kalder Reduction Roadmap inspirerende og mener, at medlemskabet sender et vigtigt signal til omverdenen. 

- Selvom vi ikke er forpligtede til at følge målene i roadmappet, så betyder vores tilslutning til initiativet, at vi får masser af inspiration til at sænke vores CO2-aftryk, og samtidig støtter vi op om at få skærpet kravene i lovgivningen, siger direktøren.

Indførelsen af bæredygtighedskrav til nybyggeri er et led i Hofors ambition om at øge bæredygtigheden i forbindelse med bygge- og anlægsaktiviteter. Bygninger udgør nemlig kun en lille del af Hofors samlede anlægsaktiviteter. Derfor arbejder Hofor de kommende år på også at indføre bæredygtighedskrav i forbindelse med Hofors øvrige anlægsaktiviteter, for eksempel når Hofor lægger rør i jorden og bygger produktionsanlæg.

amp

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.