dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Hovedstadens Letbane kan blive over en milliard dyrere
Foto: Thomas Rousing/Ritzau Scanpix

Hovedstadens Letbane kan blive over en milliard dyrere

Ny risikovurdering viser, at Hovedstadens Letbane kan blive 10-15 procent dyrere end hidtil budgetteret.
6. DEC 2022 12.04

HOVEDSTADEN: Hovedstadens Letbane tror ikke på, at projektets budget er nok til at få det i mål. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Hovedstadens Letbane tirsdag.

"Derfor vurderer Hovedstadens Letbane nu, at det ikke er sandsynligt, at byggeriet kan færdiggøres med det nuværende anlægsbudget", skriver selskabet, der har et anlægsbudget på 8,2 mia. kr.

Årsagen til overskridelse er ifølge pressemeddelelsen, at diverse forsyningskæder og leverancer har været forsinket og fordyret på grund af corona og Ruslands invasion af Ukraine.

- Dette ses i form af mangel på kvalificeret arbejdskraft, samt stigende priser på råvarer, komponenter og jorddeponering. Disse store globale udfordringer har eskaleret projektets medfødte kompleksitet, skriver Hovedstadens Letbane.

Præcis hvor meget budgettet forventes overskredet skal nu undersøges. Men Hovedstadens Letbane har opskrevet sin risikovurdering svarende til en forøgelse på 10 til 15 procent af anlægsbudgettet.

Det svarer til i omegnen af 820 mio. til 1,23 mia. kr.

Hovedstadens Letbane skal være en 28 kilometer lang letbane fra Lyngby til Ishøj vest for København. Den skal have 29 stationer. Seks af dem bliver ved S-tog-stationer.

Anlægsarbejdet begyndte i 2019, og letbanen ventes at åbne i 2025. Selskabets bestyrelse er udpeget af de 11 kommuner og Region Hovedstaden.

Planen er ifølge Hovedstadens Letbanes hjemmeside, at selskabet skal have tilbagebetalt sin gæld for anlægget af letbanen i 2059. Det skal ske, ved at de 11 kommuner og regionen hvert år betaler et beløb til Hovedbanens Letbane.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.