DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Region Syddanmark.

Italiensk totalentreprenør til universitetshospital i Odense

Regionsråd Syddanmark får for 435 mio. kr. mere sygehus for ved at vælge italiensk fremfor næstbedste tilbud
19. DEC 2017 10.45

SYDDANMARK: Regionsråd Syddanmark valgte at se mod syd, da der skulle findes en totalentreprenør til at færdigprojektere og bygge vidensakse og behandlings- og sengeafsnit på det nye Odense Universitetshospital, Nyt OUH. Opgaven går til italienske JV CMB / Itinera, oplyser Region Syddanmark.

Beslutningen er truffet på et regionsrådsmøde mandag, men ikke i enighed. SF’s to regionsrådsmedlemmer og Enhedslistens ene stemte imod.

To andre konsortier har budt på opgaven, MT Højgaard og NCC / Bravida, men den italienske totalentreprenørs tilbud giver samlet set giver det bedste forhold mellem pris og kvalitet, lød indstillingen fra Region Syddanmarks administration, som et stort flertal i regionsrådet altså fulgte. Tilbuddene  er vurderet på proces og metode, på organisation og bemanding og på rådighedsbeløb.

Sidstnævnte er et udtryk for, hvor mange penge, der er at bygge for inden for den givne ramme på cirka 2,8 mia. kr., når totalentreprenørens omkostninger og avance er betalt. Her giver JV CMB / Itineras tilbud 435 mio. kr. mere at bygge sygehus for end det næstbedste tilbud.

Entreprisen omfatter cirka to tredjedele af det nye universitetshospital i Odense og er en af de største totalentrepriser i Danmark nogensinde. Byggeriet af Nyt OUH bliver et af de største sygehusbyggerier i Danmark, og når det nye sygehus står færdigt i slutningen af 2022, bliver det landets største helt nybyggede sygehus.

- Vi vil skabe et patienternes universitetshospital, der kan måle sig med selv de bedste både i Danmark og i Europa. Det mål er vi nu kommet et stort skridt nærmere. Italienske JV CMB / Itinera har leveret et meget solidt tilbud, der gør det realistisk at nå i mål med det unikke sygehus, vi forestiller os. Vores primære fokus er at få mest muligt sygehus for de penge, vi har til rådighed, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V) i en kommentar.

De to selskaber CMB og Itinera, der indgår i joint venture-selskabet JV CMB / Itinera, er begge store spillere i den italienske byggeindustri, og begge firmaer har stor erfaring fra sygehusbyggerier i Italien. CMB og Itinera har ikke tidligere bygget i Danmark, men JV CMB / Itinera er prækvalificeret i forbindelse med Det Nye Universitetshospital i Køge og klyngerne på Nyt OUH, der udgør det resterende Nyt OUH-byggeri. Desuden indgår Itinera i det konsortium, der lige har vundet opgaven med at bygge den nye Storstrømsbro, og for OUH's vedkommende kommer JV CMB / Itinera blandt andet til at indgå i et team med de danske firmaer Cubo Arkitekter og ingeniørfirmaet Balslev, som begge har erfaring med sygehusbyggeri i Danmark.

- Man kan sige, at vi udnytter det europæiske indre marked og får glæde af, at der er områder i Europa, hvor der er ledige arkitekt- og ingeniørhænder. Omvendt ændrer det ikke ved, at det arbejde, som udføres i Danmark, skal udføres efter danske løn- og arbejdsvilkår. Vores kontrakt sikrer også, at totalentreprenøren har ansvar for, at det også gælder underleverandørerne, og jeg tror, vi vil se mange danske bygningsarbejdere på Nyt OUH-projektet, siger formanden for regionens innovationsudvalg, Karsten Uno Petersen (S).

JV CMB / Itinera og Region Syddanmark indgår nu en foreløbig kontrakt og skal så sammen i gang med at udarbejde det endelige forslag til, hvordan sygehuset skal bygges. I den proces bliver sygehuset optimeret og standardiseret yderligere. Herefter bliver økonomi, kvalitet og tid låst i en endelig kontrakt – forventeligt på den anden side af sommeren 2018. Det første egentlige byggeri forventes at gå i gang midt i 2019.

mk