dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Kommuner kan få EU-tilskud til cykelopladning
Hvis kommuner får søgt i perioden 14. maj-21. juni – og får sat ladestationerne op – udløses en EU-pulje på godt 12 mio. kr.
Foto: Vejdirektoratet

Kommuner kan få EU-tilskud til cykelopladning

12,2 mio. kr. ligger og venter på, at kommunerne søger.
2. MAJ 2024 7.57

Alle kommuner kan fra den 14. maj søge om at få finanseret opstilling af ladepunkter til elcykler, oplyser Vejdirektoratet.

Puljen er på 12,2 mio. kr. og et led i aftalen om Grøn omstilling af vejtransporten fra december 2020. Man kan få op til 100 pct. finansiering af ladestationerne, dog højst 120.000 kr. pr. ladestation.

Tildeling af tilskud vil ske efter først-til-mølle-princippet. Puljen vil kunne søges frem til d. 21. juni 2024 kl. 12.00.

For at kunne komme i betragtning til puljen skal de ansøgte ladestationer opfylde følgende kriterier:

  • Ladestationens placering skal være tilgængelig for alle. Det accepteres dog, hvis en kommune ønsker at sætte et brugsgebyr på en ladestation.
  • En af de store udfordringer for brugen af offentlig opladning er cyklisternes bekymring for tyveri. Derfor er det vigtigt, at batteri eller hele elcyklen kan sikres under opladning.
  • Som udgangspunkt vil en løsning med et cykelskur og et strømstik opfylde kriteriet, men man kan med fordel overveje mere avancerede løsninger, da brugervenlighed, mere tryghed og tilgængelighed kan have en positiv betydning for brugen af ladestationerne.
  • Finansiering til puljen er givet under forudsætning af, at ladestationer er etablerede inden udgangen af 2024. Derfor er tilskuddet betinget af, at Vejdirektoratet har modtaget slutrapport senest den 18. december 2024.
  • Puljen dækker udelukkende udgifter til etablering af ladestation. Det er den ansøgende kommune, der har ansvaret for drift og vedligehold af ladestationen.

Investeringen i ladestationer finansieres gennem EU’s genopretningsfacilitet, hvor det er en forudsætning, at investeringen skal medføre et betydeligt løft af antallet af offentlige ladestandere til elcykler.

Finansieringen er derfor givet på betingelse af, at der som minimum etableres 75 nye ladestationer i Danmark inden udgangen af 2024. 

dotn

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.