dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Læger frygter akut mangel på udstyr i sundhedsvæsnet
Lægeforeningen er bekymret for, at landets hospitaler grundet ny lovgivning kan komme til mangle udstyr til operationer. (Arkivfoto).
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Læger frygter akut mangel på udstyr i sundhedsvæsnet

Nye regler for godkendelse af medicinsk udstyr kan føre til mangel på hospitaler, mener lægeforening.
4. DEC 2022 14.59

Der kan være udsigt til mangel på essentielt udstyr i hele sundhedsvæsnet, siger Lægeforeningen, der mener, at problemet skyldes ny lovgivning. Det skriver Politiken søndag.

- Vi ser her en generelt ret alvorlig problemstilling. Vi har begyndende udfordringer allerede nu, siger Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke til avisen.

Blandt andet er det blevet sværere at få fat i udstyr til behandling af blodpropper, skriver Politiken. Også kikkerter til kikkertundersøgelser kan snart blive en mangelvare. Lægernes bekymring skyldes en forordning fra EU, der stiller højere krav til sikkerheden for medicinsk udstyr. Det kan være alt fra hospitalssenge til pacemakere og nåle.

Konkret betyder de nye regler, at alt udstyr skal være certificeret efter de skærpede krav inden 26. maj 2024. Men den tidsfrist er for stram, mener Lægeforeningen. Man risikerer, at vigtige produkter forsvinder fra markedet, fordi producenterne ikke kan nå at få dem godkendt inden fristens udløb, lyder bekymringen.

Urealistisk at nå

Ifølge brancheorganisationen Medicoindustrien står knap 23.000 certifikater til at udløbe inden maj 2024 på grund af flaskehalse i de institutioner, der skal godkende udstyr.

Lægemiddelstyrelsen er opmærksom på udfordringen og arbejder på at få den løst. Det siger enhedschef for medicinsk udstyr Jeppe Larsen til Politiken. Han nævner samtidig, at styrelsen kan give dispensation fra det nye krav. Det kan for eksempel gives, hvis en operation ikke kan foretages uden udstyret.

Den løsning mener Medicoindustrien dog ikke er holdbar. Der vil nemlig være tale om så mange produkter, at det vil være "helt urealistisk" for Lægemiddelstyrelsen at håndtere mængden af ansøgninger, siger vicedirektør Lene Laursen.

- Samtidig vil sådan en proces kræve ressourcer fra sundhedspersonalet i en tid, hvor sundhedsvæsnet mangler bemanding i stor stil, skriver hun i en skriftlig kommentar.

En talsperson fra EU-Kommissionen oplyser til Politiken, at der arbejdes på at afbøde situationen. Kommissionen er blandt andet ved at vurdere, om der er behov for ændringer i lovgivningen.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.