dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Leverandører af kviktest klager over Region Midtjylland
Myndighederne indkøbte kviktest efter en katastrofebestemmelse, men det var forkert, mener DiaLab.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix (arkiv)

Leverandører af kviktest klager over Region Midtjylland

Brancheforening vil have klagenævn til at svare på, om indkøb af kviktest for 2 mia. kr. var lovlige.

MIDTJYLLAND: Brancheforeningen DiaLab klager nu til Klagenævnet for Udbud over Region Midtjylland i sagen, hvor regionen på vegne af alle de danske regioner indkøbte kviktest uden at sende indkøbene i udbud.

I løbet af godt 10 måneder i 2021 indkøbte Region Midtjylland kviktest uden udbud for omkring 2. mia. kr. Det skete med henvisning til en katastrofebestemmelse i udbudsloven, oplyste justitsminister Mattias Tesfaye (S) i et samråd i juni. 

Men DiaLab mener ikke, at betingelserne for indkøb uden udbud til fulde har været opfyldt, hvorfor indkøbene helt eller delvist har været ulovlige.

- De indkøb af bl.a. test og værnemidler, der er foretaget uden udbud under corona-pandemien, er helt ude af proportioner. Der er derfor behov for, at vi nu får afklaret, om der var hjemmel til de indkøb der er foretaget, eller om indkøbene var ulovlige, siger Henrik Lundgaard Sedenmark, sekretariatschef i DiaLab.

Spild af skattekroner

Han kalder det dybt bekymrende, at indkøbene alene kom for dagens lys, fordi Politiken begyndte at grave i sagen.

- Indkøbene uden udbud kan have betydet, at der ikke er indkøbt det bedste udstyr til den bedste pris. I værste fald kan der være spildt milliarder af skattekroner – det er nødt til at komme frem i dagens lys, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Både Tesfaye og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har afvist at foretage en uvildig undersøgelse af, om indkøbene var lovlige.

Brug for automatisk kontrol

Brancheforeningen mener, at sagen viser, at der både er behov for en præcisering af udbudslovens muligheder for at købe ind via ”katastrofe”-paragraffen, og at der er behov for en automatisk og uafhængig kontrol af de indkøb, der foretages med baggrund i bestemmelsen.

- Det er helt urimeligt, at sådanne indkøb skal opdages tilfældigt, og det så er op til private virksomheder og organisationer efterfølgende at bruge enorme mængder tid og penge på at indgive en klage for at få afklaret lovligheden af indkøbene, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Foruden Region Midtjyllands indkøb af kviktest for 2 mia. kr. har adskillige andre offentlige myndigheder også foretaget coronaindkøb uden udbud. DiaLab vurderer, at der er tale om indkøb for mindst 15 til 20 mia. kr. 

ak

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.