dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Madspildet skal ned - også i de offentlige køkkener
Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler har længe arbejdet på at reducere madspild. Arkivfoto: PR

Madspildet skal ned - også i de offentlige køkkener

En ny strategi fra regeringen sætter ind mod det stigende madspild i samfundet, også i kommuner og regioner.
27. MAR 2024 11.30

I Danmark smider vi hvert år næsten 900.000 ton spiselig mad ud, viser nye tal fra Miljøstyrelsen ifølge Fødevareministeriet. Derfor lancerer fødevareminister Jacob Jensen (V) nu den første danske strategi, som alene er målrettet bekæmpelse af madspild. 

Strategien består af fire arbejdsspor med 15 initiativer, hvoraf ét handler om offentlige køkkener. 

Ifølge strategien serveres der hver dag omkring en million hoved- og mellemmåltider i bl.a. daginstitutioner, plejehjem og bosteder, og derfor udgør de et stort potentiale for at nedbringe Danmarks store madspildsmængder.

Frivillig aftale

I strategien afsættes 1,5 mio. kr. i perioden 2024-2027 til at etablere en frivillig aftale for "Offentlige køkkener mod madspild". Den skal hente inspiration fra en frivillig aftale for fødevarevirksomheder ved navn Danmark mod Madspild

Offentlige køkkener forpligter sig som led i aftalen til at måle og opgøre madaffald og madspild med en ambition om at reducere det. Der laves et netværk, som skal understøtte målingen og årligt udgive en rapport om udviklingen i det offentlige madspild.

I regi af "Offentlige køkkener mod madspild"-aftalen arbejdes der på inspirationsmateriale med "best practice" fra forskellige køkkentyper, fx hospitalskøkkener, store plejehjemskøkkener og mindre køkkener i fx daginstitutioner. Den skal også indeholde en guide til, hvordan køkkener kan donere overskudsmad videre.

Der understreges i strategien, at mindre madspild i de offentlige køkkener både kan gavne økonomien og den grønne omstilling.

Her er de fire spor og 15 initiativer

Arbejdsspor A: Aktørinddragelse og fokus på regelforenkling

  • Tænketanken om forebyggelse af Madspild og Fødevaretab - ONE\THIRD – videreføres
  • Innovationskonference
  • Arbejdsgruppe om regulatoriske barrierer for reduktion af madspild

Arbejdsspor B: Mere viden om virkemidler, effekt og reduktionspotentialer

  • Danmark mod Madspild – frivillig aftale for fødevarevirksomheder
  • Forskning: Analyse af de miljømæssige og økonomiske konsekvenser ved konkrete virkemidler for reduktion af madspild
  • Gennemgang af historiske data og evt. fastsættelse af delmål for reduktion af madspild
  • Offentlige køkkener mod madspild
  • Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 

Arbejdsspor C: Oplysning og adgang til værktøjer

  • Oplysnings- og adfærdskampagne om madspild
  • Adgang til viden og værktøjer
  • Støtte til madspildsorganisationers transportudgifter
  • National madspildsdag 

Arbejdsspor D: Internationalt engagement

  • Koalitionen Champions 12.3
  • Strategisk sektorsamearbejde
  • Nabotjek i EU af fødevarelovgivning

Hele strategien kan findes her.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.