dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Midtjylland har underskrevet kontrakt med entreprenør om oprensning af Høfde 42
Regionsrådsformand Anders Kühnau (S), adm. direktør i Arkil Michael Hansen og divisionsdirektør i Arkil Palle Knudsen underskriver kontrakten om oprensning af kemikaliedepotet ved Høfde 42.
Foto: Region Midtjylland

Midtjylland har underskrevet kontrakt med entreprenør om oprensning af Høfde 42

Der er nu indgået aftale mellem Region Midtjylland og Arkil A/S om oprensning af generationsforureningen ved Høfde 42.
8. MAJ 2024 13.45

Cheminovas deponerede i 50’erne og 60’erne kemikalieaffald ved Høfde 42 på Harboøre Tange med tilladelse fra staten, som også selv deponerede kemikalieaffald på stedet. Længe har der været arbejdet på at finde en løsning på generationsforureningen.

Den løsning er nu kommet endeligt i hus, da regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S) og adm. direktør  i Arkil A/S, Michael Hansen samt divisionsdirektør i Arkil, Palle Knudsen, tirsdag skrev under kontrakten om oprensning af det gamle kemikaliedepot ved Høfde 42.

Aftalen betyder, at den komplekse forurening, der i generationer har skæmmet området, nu renses op frem mod 2030.

- I dag har vi endelig taget det første konkrete skridt i oprydningen af en af Danmarks største miljøskandaler, Høfde 42 depotet. Det er kulminationen på en lang og sej kamp gennem mange mange år, hvor først teknologien til overhovedet at kunne løse opgaven skulle findes - og dernæst pengene til at gøre det. Den del er vi nu i mål med takket være dygtige danske virksomheder,  samarbejdende fagfolk i regionen, insisterende ildsjæle og tålmodig politisk dialog, siger Anders Kühnau.

Den økonomiske ramme for oprensningen er på i alt 728 mio. kroner. Tre virksomheder har været prækvalificeret i EU-udbuddet af opgaven. I slutningen af marts besluttede regionsrådet, at der skulle indgås kontrakt med Arkil A/S.
 
- Det er ikke uden stolthed, at vi nu kaster over en opgave, der i så høj grad kræver en både fleksibel og innovativ tilgang. Både på grund af forureningssammensætningen og på grund af den unikke beliggenhed ved Vestkysten. Vi glæder os til at føre oprensningen ud i livet, og vi glæder os til samarbejdet med Region Midtjylland og vores samarbejdspartnere fra WSP og Haemers Technologies, adm. direktør i Arkil A/S, Michael Hansen.

Arkil kan nu begynde arbejdet med at sikre miljøgodkendelser mv. Det arbejde kan vare cirka halvandet år, og først herefter kan anlægget til oprensningen etableres.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.