dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Tekniq Arbejdsgiverne og Synergi i nyt udspil:
Otte forslag til hvordan Danmark forbliver grønt foregangsland

Folketinget skal beslutte, hvordan Danmark inden længe skal leve op til nye klimakrav fra EU. Tekniq Arbejdsgiverne og Synergi giver i et nyt udspil et bud på, hvordan Danmark kan lægge sig forrest i feltet af medlemslande.
8. MAJ 2024 15.45

EU’s Fit for 55-pakke er næsten på plads, og dermed er skinnerne lagt mod EU’s klimamål om 55 pct. drivhusgasreduktion i 2030.

Men hvordan man vil overføre de nye grønne krav fra Bruxelles til konkret politik inden for de nationale landegrænser. Det er op til de enkelte lande at beslutte. 

Når kravene skal implementeres i Danmark, er det vigtigt at det bliver i tråd med klimalovens ambition om at Danmark ”et foregangsland i den internationale klimaindsats.” Det mener Tekniq Arbejdsgiverne og Synergi, for hvis Danmark sænker barren bliver det lettere for andre lande at gøre det samme og slippe nemmere igennem. 

For at forebygge et sådant scenarie har Tekniq Arbejdsgiverne og Synergi slået sig sammen om at komme med udspillet ”Effektiv og grøn energi i Danmark” hvor de kommer med otte bud på, hvordan Danmark kan implementere EU-kravene i Energieffektivitetsdirektivet og Bygningsdirektivet ambitiøst. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse.

Blandt forslagene er:

  • En strategi for effektiv energianvendelse
  • Et grønt, effektivt og konkurrencedygtigt erhvervsliv
  • Slut med olie og gas i den individuelle opvarmning 

Ifølge Troels Blicher Danielsen, som er adm. direktør i Tekniq Arbejdsgiverne, er der i øjeblikket er god grund til at løfte blikket i stedet for at gå efter laveste fællesnævner.

- Hvis man fra politisk side begynder at sænke ambitionsniveauet, når det kommer til at omstille sig til bæredygtige energikilder, så når vi ganske enkelt ikke i mål. Landets eksisterende bygningsmasse spiller en stor rolle i den samlede udledning af drivhusgasser, men der er alt for lidt fokus på at gøre dem energivenlige og bruge de digitale løsninger til at gøre det på den mest effektive måde. Vi er nødt til at hejse det grønne flag helt til tops i stedet for at grave hullet dybere, siger Troels Blicher Danielsen.

Samme toner lyder fra Synergi-direktør, Katrine Bjerre, som mener det er helt afgørende for Danmarks selvbillede som grøn vindernation, at kravene bliver omsat ambitiøst.

- Vi skal gå forrest og vise EU og resten af verden, hvordan grøn omstilling kan gå hånd i hånd med en stærk samfundsøkonomi, god konkurrenceevne, lave energiregninger og sunde bygninger. Her er de nye EU-krav en oplagt mulighed. Det handler ikke bare om at polere vores grønne image, men også om milliarder af danske eksportkroner og danskernes sundhed. Derfor foreslår vi først og fremmest en sammenhængende, holistisk strategi for energiforbruget i Danmark, som bl.a. skal anvise vejen til et grønt og konkurrencedygtigt erhvervsliv og boliger fri af olie og gas, siger hun.

Regeringen ventes i juni at præsentere sit bud på, hvordan den vil indfri kravene i Energieffektivitetsdirektivet. En lignende plan for Bygningsdirektivet ventes tidligst i slutningen af året.

amp

Fakta om udspillet

EU’s plan for at nå sit klimamål i 2030 bygger på 13 elementer, der hver dækker områder, hvorfra udledningen af drivhusgas stammer. To af de vigtige elementer er Energieffektivitetsdirektivet og Bygningsdirektivet. Tekniq Arbejdsgiverne og Synergi foreslår i udspillet ”Effektiv og grøn energi i Danmark”, at Danmark gennemfører følgende otte forslag, som kan gøre Danmark til en rollemodel, når vi implementerer de to nye direktiver:

  1.  Danmarks strategi for effektiv energianvendelse

  2. Et grønt, effektivt og konkurrencedygtigt erhvervsliv

  3. Ret til en energieffektiv og sund bolig

  4. Slut med olie og gas i den individuelle opvarmning

  5. Den offentlige sektor i front

  6. Farvel til energislugende tekniske installationer

  7. Energisystemet ind i den digitale tidsalder

  8. Effektivt ind i brintens tidsalder

Kilde: ”Effektiv og grøn energi i Danmark”

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.