dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Partnerskab skal sparke gang i genanvendelse af tekstiler
Foreløbig er det svært at afsætte det indsamlede tekstilaffald til genanvendelse.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Partnerskab skal sparke gang i genanvendelse af tekstiler

Kommuner og industrien vil sammen finde løsninger på, hvad gammelt tøj kan bruges til.

I løbet af de kommende år skal alle kommuner i gang med at indsamle tekstilaffald hjemme hos borgerne. 

Men foreløbig er det vanskeligt at finde nogen, der vil aftage det gamle tøj, som ikke er godt nok til at blive solgt til genbrug. Derfor frygter affaldsselskaberne, at det fortsat vil blive nødvendigt at brænde det i stedet for at genanvende tøjet, også når det i fremtiden bliver indsamlet særskilt.

Nu skal et nyt partnerskab forsøge at forfine indsamlingen af tekstilaffaldet og skaffe afsætning for det.

KL, Dansk Industri, Dansk Erhverv, en række kommuner og virksomheder inden for affaldssektoren samt start-ups med specialviden inden for tekstilområdet deltager i partnerskabet, som er nedsat af miljøminister Lea Wermelin (S).

Skal udvikle teknologier

Sammen skal partnerne udvikle og afsøge løsninger, der kan udvide mulighederne for håndtering og sortering af fraktionen, udvikle genanvendelsesteknologier og øge afsætningsmuligheder for tekstilaffaldet, oplyser Miljøstyrelsen.

Nye løsninger til genanvendelse og sortering af tekstil rummer eksportmuligheder og nye forretningsmodeller for danske virksomheder, hvis tekstilaffaldet kan håndteres i Danmark frem for, at det sendes ud af landet.

Fra 2025 skal hele EU i gang med at udsortere tekstilaffald, og derfor er der tale om et marked, der vil vokse hurtigt.

Partnerskabet er netop skudt i gang. Det skal gennem pilotprojekter skabe resultater, som vil blive delt med kommunerne, der tidligst fra 1. juli 2023 og senest inden 2025 skal indsamle tekstilaffald fra borgerne, oplyser Miljøstyrelsen.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.