dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Prisloft stopper klimavenlig varme
Ambitiøst Aalborg-projekt skulle sikre mindre udledning til vandmiljøet. (Arkivfoto).
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Prisloft stopper klimavenlig varme

Aalborg Forsyning har opgivet planer om miljøvenligt genbrug af varme fra renset spildevand i fjernvarmen. Politikerne er dog klar til at se på en løsning.  

Det lignede en genial og billig løsning for fjernvarmekunderne og med kontant miljøgevinst i form af en massiv CO2-reduktion. Men Aalborg Forsyning har været tvunget til at trække i bremsen for et stort varmeprojekt, der skulle skaffe fjernvarme ved at trække energien ud af renset spildevand.

Konkret har forsyningsselskabet været nødt til at sætte en investering på 200 mio. kr. på hold. Selskabet ville ellers som frontløber på området trække energien ud af renset spildevand for at bruge det som fjernvarme svarende til 4400 parcelhuses årlige fjernvarmeforbrug.

- Det centrale problem er et nationalt prisloft, som sætter en kæp i hjulet for genanvendelse af rigtig meget overskudsvarme, så det i enden bliver dyrere for vores fjernvarmebrugere, siger direktøren i Aalborg Forsyning, Jesper Høstgaard-Jensen.

- Men det helt store problem er, at spildevand pt. er blevet defineret som overskudsvarme. Selv om vi på intet tidspunkt tilfører varme til spildevandet, men kun hiver varmen ud af spildevandet, siger han.

Spildevand vil nu fortsat ende i Limfjorden

Det dilemma kan påvirke mange andre forsyningsselskaber landet rundt. For konsekvensen af prisloftet er i Aalborg, at selskabet i stedet for at udnytte varmen i det rensede spildevand er nødt til at lede det ud i Limfjorden som hidtil.

En planlagt varmepumpe på renseanlægget var en af de mest effektive løsninger i den grønne omstilling i Aalborg Forsyning, hvor kul fra 2028 skal erstattes af vedvarende energikilder.

Projektet får stor støtte fra professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet.

- Får vi ikke løst det her problem, så får vi ikke gavn af overskudsvarmen fra spildevand og fyrer i stedet for gråspurvene, siger han.

- Jeg har aldrig i virkeligheden hørt om nogle, der lavede falsk overskudsvarme. Så de her regler handler måske mere om, at vi har skabt en løsning på et problem, der ikke findes endnu. I stedet for at håndtere det, hvis problemet reelt opstod, siger Brian Vad Mathiesen.

Ekspertmøde skal belyse problemer

Aalborg Forsyning havde torsdag foretræde for Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget om sagen. Blandt deltagerne i mødet var SF-ordfører Signe Munk.

- Da vi indførte prisloftet, skulle det sikre forbrugerne mod for høje priser på fjernvarme. Men virkeligheden har vist sig at være en anden. Reguleringen har vist sig for rigid i et stadigt mere kompliceret energisystem, siger hun.

Efter samrådet torsdag lovede formanden for Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, Rasmus Horn Langhoff (S), da også, at der skal nedsættes et ekspertmøde inden jul for at belyse branchens problemer.

- Der er et enormt uudnyttet potentiale for brug af fjernvarme i Danmark. Og der er nogle ting, der står i vejen for, at det kan komme ud og fungere efter hensigten, sagde Rasmus Horn Langhoff.

- Det er helt oplagt, at vi får set på det her. Vi får også set på prisloftet, og om vi virkelig har brug for det. For det er måske lige præcis prisloftet, der står i vejen for, at vi kan bruge overskudsvarmen, sagde ordføreren.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.