dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Rådvilde borgmestre savner klar retning for nødberedskab
En række borgmestre retter nu kritik af beredskabsminister Torsten Schack Pedersen (V). De føler sig ignoreret og glemt, mens de efterlyser en klar plan for, hvordan de skal forberede sig på en eventuel krise. (Arkivfoto)
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Rådvilde borgmestre savner klar retning for nødberedskab

Flere borgmestre langer ifølge Jyllands-Posten ud efter beredskabsministeren. De føler sig glemt og ignoreret.

Der mangler en plan for, hvordan danske kommuner skal agere ved en eventuel krise.

Det får nu flere borgmestre til at rette kritik af den danske beredskabsminister, Torsten Schack Pedersen (V).

Det skriver Jyllands-Posten, der blandt andet har talt med Johannes Lundsfryd Jensen, der er socialdemokratisk borgmester i Middelfart og formand for Klima- og Miljøudvalget i Kommunernes Landsforening, KL.

- Vi savner lederskab. Det skaber utryghed og usikkerhed blandt borgerne, når der ikke er en plan, lyder det ifølge dagbladet.

KL har ifølge borgmesteren flere gange gjort ministeren opmærksom på, at kommunerne føler sig udfordrede, når det kommer til den lokale oprustning.

Blandt andre også borgmesteren i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær (K), har samme oplevelse.

Hun siger til Jyllands-Posten, at hendes indtryk er, at der ikke er nogen interesse for kommunerne hos ministeren.

Stor forskel fra kommune til kommune

Fraværet af en konkret plan betyder, at personer i hver deres kommune kan være stillet forskelligt ved en eventuel krise, fordi beredskabet i en kommune kan være bedre end i en anden kommune.

Torsten Schack har ikke ønsket at stille op til interview i forbindelse med kritikken. Det lyder dog i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at han oplever "god dialog" med KL og andre ministerier, når det kommer til rådgivning af kommunerne.

Danmarks 98 kommuner modtog i begyndelsen af april et brev fra Styrelsen for Samfundssikkerhed med opfordring om at styrke nødberedskabet.

Opfordringen kom i kølvandet på en rapport, der vurderede det danske risiko- og trusselsbillede til at være det mest alvorlige siden Anden Verdenskrig.

Kommunerne blev i den anledning blandt andet anbefalet at have adgang til kritiske ressourcer som el, vand og varme samt andet ved nedbrud.

Men allerede på det tidspunkt efterlyste Johannes Lundsfryd Jensen mere konkrete retningslinjer.

- Det er et godt første skridt. Men det næste skridt er at få det konkretiseret. For eksempel hvor længe vi skal have et beredskab til at passe på ældre og sårbare borgere. Er det tre, fem eller syv dage?

- Og hvad med dem, der får leveret mad derhjemme af en privat aktør? Er det så den private aktør eller kommunen, der skal have et madberedskab? Vi har brug for at få de svar frem i lyset både af hensyn til borgerne og kommunen, sagde han.

Dette kom efter, at en rundspørge lavet DK Nyt kunne afsløre, at kun en tredjedel af landets kommuner var klar med et nødberedskab for sårbare borgere, heriblandt beboere på plejehjem og botilbud.

/ritzau/

Opdateret kl. 08.17



Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.