DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Regionerne vil af med tolkegebyr: besværligt og ingen penge i det

Regionerne har udsendt regninger for ti mio. kr. Kun fire mio. kr. er betalt, og de har kostet syv mio. kr. at opkræve.
13. SEP 2019 9.32

Danske Regioners formand Stephanie Lose (V) er på linje med S-regeringens støttepartier R, SF og EL i et ønske om at afskaffe det tolkegebyr, der skal opkræves, hvis patienter med mere end tre års ophold Danmark har skullet bruge en tolk hos læge eller på sygehus.

- Tolkegebyret er tungt at håndtere, og samtidig er det skidt for patienterne. Så min opfordring er, at man afskaffer tolkegebyret, siger Stephanie Lose til DR.

Ifølge DR har de fem regioner tilsammen udskrevet regninger for cirka ti mio. kr., hvoraf knap fire mio. kr. er blevet betalt. Det efterlader regionerne med ubetalte regninger for cirka seks mio. kr.

Samtidig har regionerne i alt brugt knap syv mio. kr. på at administrere gebyret, viser deres egne opgørelser og estimater. Udgifterne dækker dels personale, drift af it-systemer, lægeerklæringer og selve arbejdet med at udsende regninger og følge op, om de bliver betalt, men ifølge Stephanie Lose også engangsudgifter til eksempelvis udvikling af nye it-systemer.

Ingen overskudsforretning
- Det, der ikke tæller med i regnestykket, er den tid, vores sundhedspersonale bruger. Hvis man medregner, hvor mange ressourcer læger og sygeplejersker bruger, så tror jeg ikke det er nogen overskudsforretning, siger Lose.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afviser ifølge DR at stille op til interview og henviser i stedet til Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn. Han erklærer sig og sit parti som fortsatte tilhængere af gebyret.

- Det her handler ikke om at tjene penge. Det her handler om at sikre, at alle, der bor her i Danmark, lærer dansk og bliver en aktiv del af det danske samfund, siger han til DR, mens regionsformand Stephanie Lose siger, at det er der 'masser af muligheder for at tage hånd om (..) uden for sygehusene', med tilføjelsen at sundhedsvæsenet ikke er 'en integrationspolitisk legeplads'.

Også Lægeforeningen appellerer til, at tolkegebyret afskaffes, siger dens formand Andreas Rudkjøbing til Ritzau. Den socialdemokratiske regerings støttepartier De Radikale, Enhedslisten og SF ønsker tolkegebyret skrottet i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger.

mk