
Andelen af kommunale opgaver, som bliver løst af private virksomheder, har sat ny rekord i år. Det viser årets Privat Leverandør Indikator (PLI), som Dansk Industri laver på baggrund af kommunernes regnskaber.
Mængden af kommunale opgaver, der bliver løst af private virksomheder, nåede sidste år op på 28 pct. – en stigning på 0,3 procentpoint. Selvom det kan synes som en marginal stigning, svarer det alligevel til, at kommunale opgaver for 927,5 mio. kr. bliver løst af private virksomheder.
I Dansk Industri hilser Jakob Scharff, branchedirektør i DI, stigningen i samarbejdet med private virksomheder velkomment, men peger samtidig på store kommunale forskelle.
DI’s beregninger viser, at 19 kommuner konkurrenceudsætter mindre end hver fjerde udbudsegnede opgave, mens 11 kommuner ligger på mere end en tredjedel.
- Selvom vi ser en samlet positiv udvikling, er der markante forskelle på inddragelsen af private leverandører kommunerne imellem – og på nogle områder ser vi også tilbagegang. Det vidner om, at vi er langt fra at være i mål, siger Jakob Scharff.
Gribskov er den kommune, som konkurrenceudsatte flest opgaver i 2024, hele 46,6 pct. af opgaverne. Dernæst kommer Fanø (41,7 pct.), Holbæk og Jammerbugt (begge 39,7 pct.).
I den anden ende af indekset finder man Bornholm (19,9 pct.), Tårnby (20,5 pct.), Samsø (20,8 pct.), Læsø (21,2 pct.) og Skive (23 pct.).
- Forskellene viser, at kommunerne har rig mulighed for at søge inspiration hos hinanden. Med de udfordringer, vi står overfor i den offentlige sektor, er det altafgørende, at vi får udbredt de gode eksempler på, at offentlig-privat samarbejde kan frigive økonomi og arbejdskraft, løfte kvaliteten eller mindske klima- og miljøbelastningen, siger Jakob Scharff.
Markant fremgang i både røde og blå kommuner
Fremgangen i samarbejdet med private virksomheder har været stabilt over de seneste par år, viser en gennemgang af de seneste fire års tal fra PLI-indekset, som DK Nyt har foretaget.
I gennemsnit har der været en fremgang på 1,3 procentpoint siden 2021. I en række kommuner er fremgangen på mere end 5 procentpoint.
Den største stigning finder man i Randers Kommune. Her bør man dog tage forbehold for, at der har været særlige omstændigheder over kommunens samarbejde med private virksomheder i forbindelse med situationen omkring Nordic Waste-sagen.
Derudover kan man finde Rebild Kommune, hvor borgmesterposten gik fra De Radikale til Venstre ved KV21, men også røde kommuner som Langeland og Ishøj.
Omvendt kan man se det største fald i PLI-indekset i borgerlige kommuner.
Det største fald finder man i Gribskov på 1,9 procentpoint. Trods faldet er kommunen dog suverænt den kommune, som konkurrenceudsætter flest opgaver.
Også i Allerød (-1,5 procentpoint), Gentofte (-1,3 procentpoint), Brønderslev og Greve (begge -1,2 procentpoint) er blå kommuner faldet i indekset.
Både Brønderslev og Greve ligger dog stadig over landsgennemsnittet, mens Gentofte er faldet ned omkring landsgennemsnittet. Allerød er gået fra at ligge over landsgennemsnittet til nu at være under gennemsnittet.
- Som en mindre kommune er der mange opgaver, vi køber hos eksterne leverandører, eller hvor vi går sammen med andre kommuner i fælleskommunale selskaber. Udviklingen i indikatoren er et resultat af dette. Udviklingen skyldes således fx, at kommunens drift af IT netop ligger i et fælleskommunalt selskab, og derfor indgår det ikke i indekset, forklarer Karsten Längerich (V) til DK Nyt.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.