dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Retssag mod Region Hovedstaden om vegansk mad starter i dag
Ifølge Dansk Vegetarisk Forening er det imod menneskerettighederne, at patienter ikke kan få vegansk mad på hospitaler i Region Hovedstaden.
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Retssag mod Region Hovedstaden om vegansk mad starter i dag

Dansk Vegetarisk Forening har stævnet regionen for mangel på vegansk mad på hospitaler.
25. APR 2024 10.40

HOVEDSTADEN: Da en kvinde i Region Hovedstaden blev indlagt og fødte sit barn i 2020, var det ikke muligt for hende at få vegansk mad på hospitalet. Fordi det samtidig var under coronapandemien, kunne hun heller ikke få nogen til at hente vegansk mad til hende udefra. 

Efter blandt andet denne oplevelse har Dansk Vegetarisk Forening sammen med kvinden valgt at stævne Region Hovedstaden. Retssagen begynder torsdag. Det skriver TV2 Kosmopol.

- Jeg gør det, for at det kan blive anderledes, og så jeg ikke bliver så sulten og afkræftet, hvis jeg skal indlægges eller føde igen, siger hun til mediet.

Flere stævnet

Det er ikke kun Region Hovedstaden, der er blevet stævnet af Dansk Vegetarisk Forening. I 2022 besluttede foreningen at føre sag på vegne af fire forskellige borgere og familier, der har været udsat for det, foreningen kalder diskrimination, og derfor er både Region Sjælland, Region Hovedstaden, Københavns og Jammerbugt kommuner blevet stævnet.

Selvom der er tale om fire forskellige sager, handler de alle om borgere, der lever vegetarisk eller vegansk, men som har mødt udfordringer i de offentlige køkkener i fx hospitaler eller daginstitutioner, hvor de ikke har haft et reelt alternativ til kost med animalske produkter.

I sagen fra Jammerbugt Kommune var det en vegansk familie i Brovst, der var utilfreds med, at deres datter ikke kunne få vegansk mad i børnehaven eller måtte medbringe sin egen veganske mad. Familien mente, at det var krænkende, at datteren dermed blev forhindret i at leve efter familiens overbevisning med at spise plantebaseret.

I februar faldt der dom i sagen, og her afgjorde retten i Hjørring, at børnehaven i Jammerbugt Kommune har krænket pigens menneskerettigheder.

lal

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.