dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Roskilde skal betale millioner efter voldgiftsnederlag mod svømmehalsentreprenør
Visualisering af den nye svømmehal i Roskilde.
Foto: CREO Arikitekter.

Roskilde skal betale millioner efter voldgiftsnederlag mod svømmehalsentreprenør

Skou Gruppen blev i 2019 fyret som entreprenør på byggeriet af Roskilde Svømmehal. Nu har entreprenøren fået Voldgiftsnævnets ord for at kommunen blev dårligt rådgivet og får desuden tilkendt kompensation.
31. MAR 2023 12.07

ROSKILDE: Det kommer til at koste Roskilde Kommune 7,8 mio. kr., at de i 2019 fyrede Skou Gruppen som entreprenør på tømrerentreprisen for Roskilde Svømmehal. Det har Voldgiftsnævnet afgjort, oplyser entreprenørvirksomheden i en pressemeddelelse.

Byggeriet, der stod færdigt i 2021, var ramt af gentagne forsinkelser  og endte med at koste 223,8 mio. kr., hvilket var mere end en fordobling af det oprindelige budget på 110 mio. kr.  

Voldgiftsnævnet er kommet frem til at kommunen var dårligt rådgivet i svømmehalssagen, hvilket førte til at Skou Gruppen trods indsigelser blev bedt om at udføre arbejde, der var i strid med gældende regler og god byggeskik.

Blandt stridspunkterne var bl.a hvor holdbare beslag til et nyt tag skal være, samt hvor kraftige dimensioner der skulle bruges til at bygge loftet over det store 50 meters bassin.

Skou Gruppens administrerende direktør, Martin Skou Henriksen glæder sig over afgørelsen i voldgiftssagen, som giver virksomheden ret i de fleste af de indvendinger, man havde mod udførelsen af arbejde på Roskilde Svømmehal, samt at man blev uberettiget bortvist fra projektet.

- Vi kan konstatere, at vi havde ret i vores påstand om, at kommunen var rigtig dårligt rådgivet. Og at meget af det arbejde, vi blev bedt om at udføre, var i strid med gældende regler og god byggeskik, siger han.

Borgmester tager afgørelse til efterretning

Voldgiftsafgørelsen er på ingen måde overraskende for hverken Martin Skou Heidemann eller teknisk direktør Jesper Egund, begge fra Skou Gruppen.

En syn og skønsrapport fra juli 2020 gav nemlig allerede der Skou Gruppen medhold i ni af de ti forhold, som man er uenige med Roskilde Kommune og kommunens rådgiver om. Desuden fortæller en BUILD-rapport til Roskilde Kommune fra august 2021 om en lang og rodet beslutningsproces, svag byggeledelse, mangelfuld rådgivning og store problemer med forsinkelser og fordyrelser i svømmehalsprojektet.

- Det ærgrer mig, at kommunen efter syn og skønsrapportens og BUILD-rapportens ret tydelige konklusioner ikke søger at indgå forlig med os og få afsluttet sagerne. Det er nærmest som om, der foregår en udmattelseskamp mellem bygherren og rådgiveren på den ene side og os som entreprenører på den anden, siger Jesper Egund.

Ifølge borgmester i Roskilde Tomas Breddam (S), vidste man at fyringen af Skou Gruppen kunne føre til et nederlag i Voldgiftsnævnet.

- Vi har været meget optagede af at få vores svømmehal færdig. Vi oplevede, at Skou-gruppen obstruerede arbejdet på byggepladsen og valgte derfor at ophæve kontrakten. Allerede dengang vidste vi godt, at det ikke var sikkert, at det var en sag, vi kunne vinde i voldgiftsretten. Så vi tager afgørelsen til efterretning, selvom jeg selvfølgelig hellere havde set, at vi vandt, skriver borgmesteren i et skriftligt svar til SN.dk.

Afgørelsen giver ud over kompensation faglig oprejsning til Skou Gruppen. Men Martin Skou Heidemann ærgrer sig over, at kommunen overhovedet gik så langt, som at lade sagen gå i Voldgiftsnævnet, og udtrykker bekymring over, at mindre virksomheder ikke ville have haft ressourcer til at forfølge sagen.

- Det er langt fra alle entreprenører, som er så solide og robuste som os, så de kan holde til at afvente den slags afgørelser og økonomisk kompensation i årevis, siger han.

Roskilde er ikke den eneste kommune, der har fyret Skou Gruppen på et svømmehalsbyggeri. Det samme er tilfældet for Frederiksberg Kommune, der sidste år fyrede entreprenørvirksomheden fra projektet om renoveringen af Frederiksberg Svømmehals, som ligeledes har oplevet store budgetoverskridelser og forsinkelser. 

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.