dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Selvstændige underleverandører er også ansatte

En afgørelse fra Lønmodtagernes Garantifond slår fast, at medarbejdere i et privat plejefirma er lønmodtagere, selvom de er registreret som selvstændige med egne cvr-numre.

Lønmodtagernes Garantifond har anerkendt et krav om dækning af ubetalt løn fra to sosu-assistenter, selvom de to var registreret med egne cvr-numre og arbejdede som selvstændige for et privat plejefirma, oplyser Foa.

- Nu har vi myndighedernes ord for, at man ansættelsesretsligt er at betragte som lønmodtager - selvom man er hyret ind som underleverandør, siger næstformand i Foa Thomas Enghausen. 

De to sosu-assistenter var ansat som underleverandører i det private plejefirma Medistance, som sidste år gik konkurs. Medarbejderne indgik i arbejdsplanen på lige fod med deres kolleger, som var ansat i 'almindelige' stillinger, men fik bl.a. kun løn for den aktive tid, de var hos borgerne - det resulterede i nogle tilfælde i arbejdsdage på over 12 timer, og de fik hverken pension eller feriepenge.

De har nu tilsammen fået omkring 323.000 kroner i manglende løn, pension og ferie fra Lønmodtagernes Garantifond.

Brug af selvstændige på den måde er kendt fra blandt andet udbringningsbranchen og byggebranchen, hvor medarbejdere ofte hyres ind som underleverandører. Afgørelsen fra Lønmodtagernes Garantifond falder efter en lignende sag, hvor en medarbejder i udbringningsfirmaet Wolt rettede henvendelse til Skatterådet for at få klarlagt, om han skattemæssigt var at betragte som selvstændig eller som lønmodtager. Her var beskeden fra Skatterådet, at medarbejderne var lønmodtagere.

Den seneste afgørelse fra Lønmodtagernes Garantifond kan ifølge Foa få stor betydning i forhold til at sikre ansatte mod det, foreningen kalder "lidt for smarte ansættelsesvilkår."

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.