
Skives viceborgmester tiltalt for bedrageri og dokumentfalsk
SKIVE: Mogens Birkelund (K), 1. viceborgmester i Skive, er tiltalt for bedrageri af særlig grov karakter. Han er tiltalt for 26 tilfælde af bedrageri og 11 tilfælde af dokumentfalsk, som han skulle have begået 2016-2019 overfor Erhvervsstyrelsen i forbindelse med ansøgning om EU-midler.
Det var i hans virke som energirådgiver, hvor han hjalp virksomheder med at få EU-støtte, at bedrageriet skulle være foregået. Anklagen lyder på, at der uberettiget er blevet udbetalt knap 700.000 kroner.
I første omgang fremgik det af retslisten, at der var tale om en tilståelsessag. Siden har Mogens Birkelund dog trukket sin tilståelse tilbage:
- Jeg er tidligere blevet rådgivet til at tilstå, tage min sandsynlige betingede dom og få lukket sagen, så min familie og jeg kan komme videre. Det har også ligget mig på sinde, at min valgkreds og politiske samarbejdspartnere ikke skal være vidner til en sag, der sandsynligvis vil køre i flere år, siger han.
Han har imidlertid ændret mening, efter at Skive Folkeblad er begyndt at skrive om sagen.
- Pressen har tegnet et billede af, at jeg har svindlet for 700.000 kr. og står til op til otte års fængsel, hvilket jeg på ingen måde erkender. Jeg havde ikke ansvaret for at kende EU-regler og kvalitetssikre dokumenterne, så jeg kan ikke se, hvordan jeg bliver skyldig.
Manglede ansøgere
Den omstridte EU-støtte er uddelt via Clean, som er finansieret af Region Syddanmark og Erhvervsstyrelsen.
Mogens Birkelund fortæller til DK Nyt, at Clean manglede ansøgere til nogle EU-midler, de havde fået hjem, og som kunne søges af virksomheder til at få lavet energiplaner. Han blev godkendt som en af dem, der kunne byde på projekterne. Derfor opsøgte han flere lokale firmaer og tilbød at lave energiplaner, som de kunne søge EU-støtten til.
Imidlertid viste det sig efterfølgende, da sagerne blev sendt videre til Clean, at firmaerne skulle have mindst tre tilbud, før de kunne få støtte. Men det var svært at skaffe.
- Jeg har mødtes med kunden, og kunden har besluttet sig. Når jeg overdrager til Clean, at de skal få alt det her papirarbejde lavet, så dukker det op, at der mangler to tilbud. Og vi kan ikke komme videre med projektet, uden at der bliver lavet to tilbud, der skal konkurrere med det tilbud, jeg har lavet, og som de har besluttet sig for.
- Det er så det, jeg hjælper med. Og det skulle jeg så have ladet være med, siger han.
Ifølge Mogens Birkelund handlede han i god tro, og han mener i stedet, at det er kompliceret EU-lovgivning der har ført til, at han nu er tiltalt:
- EU’s regler for ansøgning og dokumentation er teknisk komplicerede. EU har endda erkendt, at tilskudsreglerne er for uigennemskuelige og arbejder derfor nu på at forenkle dem, påpeger Mogens Birkelund.
Derudover understreger han, at EU-midlerne er blevet udbetalt direkte til de lokale virksomheder, der søgte støtte, og at deres projekter alle er blevet gennemført med reelle investeringer i reduceret energiforbrug.
Uvis politisk fremtid
Hvis en politiker bliver idømt fængselsstraf - betinget eller ubetinget - ved endelig dom, vil man ikke være valgbar, før tre år efter at straffen er udstået, ophævet, eftergivet eller bortfaldet. Dog har man lov at stille op til kommunalvalg, men bliver man valgt, kan man først indtræde, når man igen er valgbar. Indtil da skal man erstattes af en stedfortræder.
Mogens Birkelund er p.t. den eneste konservative politiker i byrådet i Skive, og han er valgt som partiets spidskandidat. Men han ved endnu ikke, om han fortsat vil være det.
- Jeg er meget, meget ærgerlig over det. Jeg er da klar over, at min politiske troværdighed har taget et voldsomt dyk over det her. Jeg er i dialog med min valgkreds om, hvad vi gør, fortæller han.
Retssagen skulle have været for byretten i Viborg næste tirsdag d. 22. april, men når der ikke længere er tale om en tilståelsessag, vil den formentlig enten blive udskudt eller ikke afgjort på dagen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.