dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Små virksomheder siver fra landkommunerne

Befolkningstallet daler i landkommunerne, og antallet af små og mellemstore virksomheder daler mere.
25. JAN 2023 12.30

I perioden 2008-2020 er antallet af mindre virksomheder, SMV'er, faldet med 11 pct., imens befolkningsantallet kun er faldet med 4 pct., viser en analyse fra SMVdanmark.

Den samme forskel mellem befolkningsudviklingen og udviklingen i arbejdspladser ses i oplandskommuner

Samtidig er antallet af mindre virksomheder i hovedstads- og storbykommunerne vokset markant. I hovedstadskommunerne er antallet af SMV’er  steget med 15 pct., hvilket svarer nogenlunde til udviklingen i befolkningen.

smv 

 

Dykker man ned på brancheniveau for at se, hvilke brancher, der har oplevet det største skred i udviklingen fra de mindre til de større kommuner, fremgår en stor spredning. Den største forskel i udviklingen skal findes i branchen for information og kommunikation. 

Årsagen til at antallet af SMV-arbejdssteder i landkommunerne er faldet så markant skyldes bl.a., at disse kommuner ikke er så erhvervsvenlige, som de resterende kommuner. Målt på 26 forskellige parametre ligger den gennemsnitlige landkommune 6 pct. under den gennemsnitlige kommunes erhvervsvenlighed. Den mest erhvervsvenlige kommunetype er storbykommunerne, som ligger 13 pct. over erhvervsvenligheden i den gennemsnitlige danske kommune.  

ka