dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Små virksomheder siver fra landkommunerne

Befolkningstallet daler i landkommunerne, og antallet af små og mellemstore virksomheder daler mere.
25. JAN 2023 12.30

I perioden 2008-2020 er antallet af mindre virksomheder, SMV'er, faldet med 11 pct., imens befolkningsantallet kun er faldet med 4 pct., viser en analyse fra SMVdanmark.

Den samme forskel mellem befolkningsudviklingen og udviklingen i arbejdspladser ses i oplandskommuner

Samtidig er antallet af mindre virksomheder i hovedstads- og storbykommunerne vokset markant. I hovedstadskommunerne er antallet af SMV’er  steget med 15 pct., hvilket svarer nogenlunde til udviklingen i befolkningen.

smv 

 

Dykker man ned på brancheniveau for at se, hvilke brancher, der har oplevet det største skred i udviklingen fra de mindre til de større kommuner, fremgår en stor spredning. Den største forskel i udviklingen skal findes i branchen for information og kommunikation. 

Årsagen til at antallet af SMV-arbejdssteder i landkommunerne er faldet så markant skyldes bl.a., at disse kommuner ikke er så erhvervsvenlige, som de resterende kommuner. Målt på 26 forskellige parametre ligger den gennemsnitlige landkommune 6 pct. under den gennemsnitlige kommunes erhvervsvenlighed. Den mest erhvervsvenlige kommunetype er storbykommunerne, som ligger 13 pct. over erhvervsvenligheden i den gennemsnitlige danske kommune.  

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.