dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Størrelsen betyder noget: Små kommuner har smådriftsulemper
Fanø og de øvrige små kommuner har smådriftsulemper, konkluderer en Vive-undersøgelse.
Foto: Arne Magnussen/Ritzau Scanpix

Størrelsen betyder noget: Små kommuner har smådriftsulemper

Vive konkluderer i ny undersøgelse, at små kommuner har en ulempe grundet deres størrelse og grundomkostninger til administration.
25. APR 2024 14.40

Det er ofte dyrere for små kommuner at levere service til borgerne pga. såkaldte smådriftsulemper, lyder konklusionen i en ny undersøgelse fra Vive finanseret af Fanø Kommune. 

Vive har undersøgt, hvilken betydning kommunestørrelsen har for udgifterne på ni centrale kommunale serviceområder. 

De ni områder udgør tilsammen 95 procent af kommunernes samlede serviceudgifter. På fem af de ni serviceområder er der generelle stordriftsfordele fra de indbyggermæssigt mindste til de største kommuner. På to af de undersøgte områder, administrationen og folkeskolen, er der specifikke smådriftsulemper for de fem små ø-kommuner Ærø, Samsø, Fanø, Læsø og Langeland.

De ni centrale serviceområder
  • Dagtilbud
  • Folkeskole
  • Ældreområdet
  • Udsatte børn og unge
  • Voksne med særlige behov
  • Sundhedspleje og tandpleje
  • Kultur og fritid
  • Vejvæsen
  • Administration

Udfordringen gælder for de små kommuner i almindelighed og de små ø-kommuner i særdeleshed. I undersøgelsen er der taget højde for forskelle i kommunernes velstand, befolkningens demografiske og socioøkonomiske sammensætning og andre strukturelle forhold.

Ulemper størst i administrationen

- I administrationen er der en række grundomkostninger, som er mere eller mindre uafhængige af, hvor mange indbyggere der er i kommunen. For eksempel skal der være et rådhus og et antal direktører, uanset hvor stor kommunen er, ligesom der eksempelvis skal være en pladsanviser til daginstitutioner og en visitator på ældreområdet, selvom der kun er få børn og ældre i kommunen, siger Kurt Houlberg, professor i Vive, der har været med til at udarbejde analysen.

Skærmbillede 2024-04-24 kl- 14-30-41 

De næststørste stordriftsfordele findes på folkeskoleområdet, hvor smådriftsfordelene for en kommune af Fanøs størrelse svarer til omkring 1.300 kr. pr. indbygger i forhold til en gennemsnitskommune.

Hertil kommer stordriftsfordele/smådriftsulemper på vej-, kultur-/fritids-, sundhedspleje-/tandpleje- og dagtilbudsområdet.

Sammenlagt har Fanø Kommune smådriftsulemper for 6.876 kr. pr. indbygger og 23,6 mio. kr. årligt i forhold til en gennemsnitkommune. 

Omvendt har en kommune som Vejle stordriftsfordele på 1.153 kr. pr. indbygger og 137,3 mio. kr. årligt i forhold til en gennemsnitskommune. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.