Alle Nato-landene vil på Nato-topmødet underskrive et tilsagn eller på engelsk "defence industrial pledge" om at købe mere militært udstyr. Det skal sende et signal til forsvarsindustrien om at øge produktionen.
Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, i en tale ved Nato Summit Defence Industry Forum. Her mødes Nato-landene og forsvarsindustrien.
- Der er ingen mulighed for at levere et stærkt forsvar uden en stærk forsvarsindustri. Vi er helt afhængig af, at I levere de militære kapaciteter, vi har brug for, siger Jens Stoltenberg.
Udmeldingen kommer på et tidspunkt, hvor Natos medlemslande er i gang med enorm oprustning i lyset af Ruslands krig i Ukraine. Stoltenberg fremhæver, at 23 af de 32 medlemslandslande i alliancen nu bruger mindst to procent af bruttonationalproduktet på forsvar.
- De medlemslande, der endnu ikke bruger to procent, har lovet, at de vil gøre det snart, siger Jens Stoltenberg.
Dermed er der sket en enorm udvikling siden målsætningen blev opstillet for ti år siden på Nato-topmødet i Wales. Her var det kun tre lande inklusiv USA, der levede op til målsætningen.
Storindkøb på vej
Tirsdagens melding ved indgangen til Nato-topmødet er dermed et varsel om storindkøb for milliarder hos forsvarsindustrien.
- Forsvarsudgifterne vil blive ved med at stige, og de vil blive investeret i ting, som I leverer, siger Stoltenberg.
Der ventes dog ikke at komme et konkret tal på, hvor stort tilsagnet er. Her har Nato i forsvarsplanerne beskrevet, hvad der er behov for. Derfor skal tilsagnet mest ses som et forsøg på at koordinere indkøb på lang sigt mellem Nato-landene og sende et signal til industrien om det.
- Dette tilsagn er reflekteret i en beslutning, vi vil tage på topmødet. Alle medlemslande vil underskrive et "defence industrial pledge". Det vil være et tilsagn, som skal skal gøre forsvarsindustrien i Europa og USA stærkere, mere innovativ og bedre i stand til at producere i storskala, siger Stoltenberg.
Han fastslår, at den første del af tilsagnet er, at Nato-landene vil øge deres forsvarsudgifter. Den anden del handler om at bruge pengene bedre ved at landene går sammen om indkøbene:
- Det gør vi dels for at sikre, at vi kan underskrive de store, langsigtede kontrakter, og dels for sikre, at vi er i stand til at bruge storskala økonomi til at samarbejde med forsvarsindustrien, siger Stoltenberg.
Ukraine-krig har afsløret udfordringer
Krigen i Ukraine har udstillet, at Nato-landene har overraskende store udfordringer med at levere det militære udstyr, som Ukraine har brug for. Eksempelvis lovede EU i marts sidste år, at man tilsammen ville levere én million artillerigranater til Ukraine inden for et år. Et år senere var det dog kun lykkes at levere lidt mere end halvdelen.
Derfor er der et stort ønske blandt Nato-landene om at øge forsvarsindustriens produktion. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) siger om behovet for at støtte Ukraine:
- Der er brug for at levere på de kritiske kapabiliteter, som Ukraine efterspørger. Det er ikke mindst ammunition. Det er det, Danmark har sat sig i spidsen for med at købe ammunition ind i Ukraine.
- Der har vi sagt, at vi jo i Danmark og fra danske side forhåbentlig i de kommende dage kan offentliggøre en ny model for, hvor vi kommer til at investere direkte ind i den ukrainske forsvarsindustri, så vi kan blive i stand til at skaffe ammunition hurtigere og billigere, siger Troels Lund Poulsen.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.